blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogBlockchain uitgelegd

Een gids voor gas

Een gids voor gas, het doel, de nuances en het nut ervan op de Ethereum-blockchain. Door ConsenSys23 mei 2018Geplaatst op 23 mei 2018

gids voor gas

Tussen 1 januari 2018 en 3 januari 2018 zijn de gemiddelde kosten om een ​​transactie uit te voeren op de Ethereum-blockchain toegenomen 187%. De oorzaak was gerelateerd aan de gestegen prijs van ‘gas’, de meeteenheid die wordt gebruikt om de kosten van operaties op Ethereum weer te geven. Toenemend netwerkverkeer begin januari zette een opwaartse druk op de gasprijs omdat mensen streden om prioriteit te geven aan hun transacties. Gas – zoals we zullen onderzoeken – is een fundamenteel en nuttig element van de Ethereum-blockchain. Het is echter ongetwijfeld verwarrend en frustrerend om te beheren, vooral voor degenen die beginnen met transacties op de blockchain.

Als we (op een zeer hoog niveau) gas op het Ethereum-netwerk vergelijken met de transactiekosten die een creditcardmaatschappij in rekening brengt voor het gebruik van een kaart, kunnen we de verwarring en mogelijke problemen zien die ontstaan ​​door het concept en de vluchtigheid van gas- en gasprijs. Klanten komen tegenwoordig nooit rechtstreeks in contact met de transactiekosten van het gebruik van een creditcard. De kosten zijn relatief standaard, worden bepaald door de creditcardmaatschappij, zijn verborgen in de kosten van het goed of de dienst en kunnen niet zodanig worden misbruikt dat u uw geld verliest en de transactie nietig wordt verklaard.

De kracht van blockchain-technologie is het ontbreken van een centrale entiteit die vergoedingen structureert, boetes vaststelt en elke gewenste transactie kan blokkeren, waardoor mensen effectief uit de consumenteneconomie worden gehaald. Elke deelnemer aan de gedistribueerde grootboekeconomie vragen – ongeacht achtergrond, expertise, gebruiksfrequentie of reden voor gebruik – om de technische werking van gas te begrijpen om ervoor te zorgen dat hun transacties worden voltooid (en doelmatig worden voltooid), is geen schaalbare gebruikerservaring . Op de lange termijn zullen dApp-ontwikkelaars manieren vinden om de gebruikersinteractie met gas te vereenvoudigen om de klantervaring te versterken en het risico op ongeldige transacties te verkleinen. In de tussentijd is het echter cruciaal dat we de basis van gas, het nut ervan en de reden (en) waarom het bestaat, begrijpen.

De virtuele machine en gas van Ethereum

Om gas te bespreken, moet de Ethereum Virtual Machine (EVM) worden geïntroduceerd. Op een hoog niveau is de EVM de omgeving waarin slimme contracten worden uitgevoerd op de blockchain. Elk knooppunt in het Ethereum-netwerk draait de Ethereum-blockchain en samen vormen ze samen de EVM – of de Turing-complete wereldcomputer. Binnen de EVM worden slimme contracten uitgevoerd via een reeks bewerkingen. Anders gezegd, een transactie op de Ethereum-blockchain kan een smart contract initiëren, dat bestaat uit een reeks opeenvolgende bewerkingen – die allemaal plaatsvinden binnen de EVM.

Op de Ethereum-blockchain vereist elke bewerking (waarvan er vele kunnen worden gecombineerd om één uniek smart contract of transactie te creëren) een bepaalde hoeveelheid rekenkracht of werk om uit te voeren. Omdat mijnwerkers energie moeten gebruiken om deze bewerkingen uit te voeren, is er een meeteenheid gecreëerd om mijnwerkers te controleren en te compenseren voor het werk dat ze besteden aan het uitvoeren van transacties en slimme contracten. Deze meeteenheid wordt gas genoemd. Gas is een meeteenheid die uniek is voor de Ethereum-blockchain en die het rekenwerk meet dat nodig is om transacties of slimme contracten binnen de EVM uit te voeren. Hoe meer energie er nodig is om een ​​operatie uit te voeren (d.w.z. een complexer stuk code), hoe meer gas er nodig is.

Gas zelf ‘bestaat’ niet. Met andere woorden, het kan geen eigendom zijn; men kan geen “gasfiche” hebben. De waarde van elke gaseenheid wordt eerder uitgedrukt in ETH. Een operatie kan bijvoorbeeld 3 gas kosten, wat equivalent kan zijn aan 0,00004 ETH. Dus als gas wordt gemeten in ETH, waarom zou u dan niet gewoon gas kwijtraken en de kosten van elke operatie rechtstreeks in ETH uitdrukken? De prijsvolatiliteit van ether is geen geheim (in dezelfde periode van 1 tot 3 januari steeg de prijs met 25%). De rekenkracht die nodig is om een ​​specifieke transactie uit te voeren, blijft echter constant. De gaskosten voor het uitvoeren van een ‘additie’-operatie op Ethereum waren bijvoorbeeld op 1 januari hetzelfde als op 3 januari, ongeacht de waarde van ether.

Het concept gas bestaat daarom om de rekenkosten van het uitvoeren van een operatie te scheiden van de marktwaarde van ether. De gaskosten (d.w.z. de benodigde energie) van een operatie blijven constant, ongeacht de prijsvolatiliteit. Die gaskosten zijn niet gemakkelijk te veranderen; hoeveel ether elke gaseenheid vertegenwoordigt, kan echter gemakkelijk worden gewijzigd. Daarom, als de prijs van ether omhoogschiet, kan het netwerk de hoeveelheid ether die elk gas vertegenwoordigt verminderen om de kosten voor de persoon die voor gas betaalt constant te houden..

Componenten van gas


In grote lijnen kan gas worden opgesplitst in drie concepten: gaskosten, gasprijs en gaslimiet:

Gaskosten staat voor de gaseenheden die nodig zijn om elke bewerking uit te voeren. De gaskosten van elke operatie op de Ethereum-blockchain waren vooraf bepaald in het gele papier. De gaskosten voor het uitvoeren van een “additie” -operatie zijn bijvoorbeeld 3 gassen en blijven 3 gassen, ongeacht de waarde van ether in USD. Deze verduidelijking geeft verder inzicht in waarom we gas gebruiken in plaats van ether direct te associëren met de kosten van het uitvoeren van een operatie. Terwijl de hoeveelheid gas die nodig is om een ​​enkele operatie uit te voeren, niet gemakkelijk door het netwerk kan worden gewijzigd, kan de prijs van gas in ether gemakkelijk reageren op de vluchtigheid van ether of op het netwerkverkeer.

Gasprijs is de waarde van een eenheid gas in ether. De gasprijs wordt gemeten in “Gwei”. Een Gwei is 1 miljard Wei en een Wei is de kleinste eenheid ether. Sites zoals ethgasstation.info de gemiddelde gasprijs op het netwerk plaatsen, maar gebruikers zijn mogelijk bereid om een ​​hogere gasprijs voor hun transactie vast te stellen om prioriteit te geven aan mijnwerkers. Mijnwerkers houden het gas (of, beter gezegd, de ether die betaalt dat gas vertegenwoordigt) dat een gebruiker aan een transactie koppelt. Ze zullen daarom voorrang geven aan een transactie waaraan een hogere gasprijs is gekoppeld boven andere transacties met een lagere gasprijs.

Gaslimiet is de maximale hoeveelheid gas die men bereid is te besteden aan een bepaalde transactie. De gaslimiet kan, en is doorgaans, groter zijn dan de werkelijke hoeveelheid gas die de transactie nodig heeft. Als een gebruiker een gaslimiet opgeeft die te laag is (d.w.z. de operaties binnen de transactie vereisen gezamenlijk meer gas dan de gebruiker aan de transactie hecht), dan zal een miner de transactie voltooien totdat het gas op is. Op dat moment zou de mijnwerker de vergoedingen houden (aangezien ze tijd en energie hebben besteed aan het uitvoeren van zoveel mogelijk bewerkingen), zou de transactie mislukken en zou de blockchain de transactie bijhouden als ‘mislukt’. Gaslimieten bestaan ​​om gebruikers en mijnwerkers te beschermen tegen zowel het verlies van geld (voor gebruikers) als energie (voor mijnwerkers) door foutieve codes of kwaadwillende aanvallen.

Waarom bestaat gas??

De componenten van gas, het nut ervan en mogelijke valkuilen voor een onervaren gebruiker voorspellen de vraag: waarom bestaat gas überhaupt? In grote lijnen bestaat er gas op de Ethereum-blockchain om drie redenen aan te pakken: financieel, theoretisch en computationeel.

De financieel Het doel van gas is om mijnwerkers te stimuleren om hun tijd en energie te besteden aan het uitvoeren van transacties en slimme contracten. Complexere operaties vereisen meer berekeningen en dus meer gas. Als een gebruiker zijn transactie prioriteit wil geven, kan hij / zij een hogere gasprijs voorschrijven, waardoor mijnwerkers waarschijnlijk worden overtuigd om die transactie eerder te verwerken. Gas als compensatie voor energie zal belangrijker worden na implementatie van proof of stake. Aangezien mijnwerkers geen ether meer zullen ontvangen als beloning voor het ontginnen van een blok, zal de financiële beloning voor het besteden van energie aan de blockchain afkomstig zijn van het verwerken van transacties.

De theoretisch doel is een kwestie van het afstemmen van de prikkels van deelnemers op het netwerk. Veel van de blockchain-theorie bespreekt hoe schadelijke of kwaadwillende actoren in een vertrouwde omgeving kunnen worden beperkt. Gas lost dit probleem gedeeltelijk op door economische prikkels tussen gebruikers op elkaar af te stemmen. Mijnwerkers worden gestimuleerd om aan het netwerk te werken en gebruikers worden niet gestimuleerd door slecht te handelen of kwaadaardige code te schrijven omdat ze hun eigen ether (in de vorm van gas) in gevaar brengen.

De computationeel de reden achter gas gaat terug naar een oud, fundamenteel aspect van de computertheorie – het Halting-probleem. Het Halting-probleem is de kwestie van het bepalen of een willekeurig programma zal stoppen met werken of dat het voor altijd zal blijven draaien door alleen maar naar de beschrijving en de invoerwaarden te kijken. In 1936 stelde Alan Turing vast dat het voor geen enkele machine mogelijk is om het Halting-probleem op te lossen. In de EVM betekent dit dat een miner nooit een transactie kan verwerken en 100% weet dat de transactie niet voor altijd zal doorgaan. Bij gas – specifiek gaslimiet – is altijd een eindige hoeveelheid gas aan een transactie verbonden. Zelfs als een mijnwerker een transactie begon te verwerken die was gecodeerd om voor onbepaalde tijd door te gaan – hetzij door een bug of een aanval op het netwerk – zou het gas uiteindelijk opraken, de transactie zou eindigen en de mijnwerker zou nog steeds worden gecompenseerd.

Op zoek op de weg

Voor gebruikers die beginnen te communiceren met de Ethereum-blockchain, kan gas een ontmoedigend en intimiderend concept zijn om aan te pakken. Stel een gasprijs te laag in en uw transactie wordt niet verwerkt – te hoog, en u betaalt mogelijk te veel. Geef een te lage gasprijs op en uw transactie zal mislukken voordat deze is voltooid (maar u betaalt er nog steeds voor). Het is waarschijnlijk geen schaalbaar model om de last van kennis, implementatie en succes 100% van de tijd bij de gebruiker te leggen. Naarmate er meer dApps op de markt komen, zullen ze zich moeten concentreren op de klantervaring en hopelijk zullen ze het beheer van gas erkennen als laaghangend fruit. Aan het eind van de dag kan een deelnemer op het netwerk echter altijd terugkeren naar de onbewerkte blockchain en de gas-, gaskosten- en gaslimieten van hun transacties persoonlijk beheren en zonder enig platform, service of bedrijf ertussenin. Dat is in zekere zin het mooie van de blockchain.

Wil je je blockchain-opleiding naar een hoger niveau tillen?

Ontdek onze blockchain trainingen →

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Ethereum Q3 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwtWebinar

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwt

Inleiding tot tokenisatieWebinar

Inleiding tot tokenisatie

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me