blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogBlockchain uitgelegd

Een korte geschiedenis van Ethereum

Een overzicht van de upgrades en hard forks uit het verleden van Ethereum, met het oog op wat ons te wachten staat. By ConsenSys 13 mei 2019 Geplaatst op 13 mei 2019

korte geschiedenis ethereum


Vanuit vogelperspectief bestaat blockchain-technologie al lang niet meer. Hoewel de fundamentele concepten (cryptografie, decentralisatie, peer-to-peer-netwerken & transactie) worden al decennia bestudeerd, maar pas op de release van Bitcoin in 2008 kan met vertrouwen worden aangenomen dat al die componenten samen zijn gekomen om een ​​functioneel product te creëren. Ethereum in het bijzonder bestaat pas sinds 2015 in bruikbaar, openbaar formaat.Hoewel de datums en details van de verwachte evolutie zijn veranderd, heeft Ethereum vastgehouden aan zijn plan om het protocol consequent te upgraden om verbeterde bruikbaarheid, beveiliging, functionaliteit en decentralisatie te garanderen..

Met de recente upgrade van Constantinopel in februari staat Ethereum aan de vooravond van Serenity (ook bekend als Ethereum 2.0), te bereiken via een reeks harde vorken en upgradefasen, waaronder ‘Ethereum 1.x’. Om echter te begrijpen waar we heen gaan, moeten we terugkijken en begrijpen waar we vandaan kwamen. Deze tijdlijn kijkt naar de geschiedenis van Ethereum’s significante (on) geplande hard forks en upgrades ter voorbereiding op de volgende fase van evolutie.

Olympisch | 9 mei 2015

De Ethereum-blockchain is in juli 2015 in het openbaar ontstaan. De onmiddellijke stap daarvoor was echter Olympisch – het negende en laatste proof of concept open testnet, beschikbaar voor ontwikkelaars om te onderzoeken hoe de Ethereum-blockchain eruit zou zien als deze eenmaal is uitgebracht.. Kondigde Vitalik aan een totale beloning van 25.000 ETH voor ontwikkelaars die hun tijd hebben besteed aan het stresstesten van het netwerk. De vraag was duidelijk: probeer het netwerk te overbelasten en “gekke dingen met de staat” te doen om inzicht te geven in hoe het protocol zou omgaan met veel verkeer. Ontwikkelaars kregen vier categorieën om te testen: transactieactiviteit, gebruik van virtuele machines, mijnbouwvaardigheid en algemene straf.

Frontier | 30 juli 2015

Na een paar maanden stresstests was het Ethereum-netwerk klaar voor de officiële lancering van het openbare mainnet. Op 30 juli werd het ontstaansblok van Ethereum gedolven en begon de gemeenschap te groeien. Een paar maanden voor de lancering van Frontier, Vinay Gupta heeft een notitie gepubliceerd over het lanceringsproces van Ethereum. Temidden van alinea’s van opwinding zijn waarschuwingen voor potentiële gebruikers. Frontier, zo beweerde hij, was Ethereum “in zijn meest strikte vorm” en ontwikkelaars moeten voorzichtig zijn. Slechts enkele dagen voor de lancering van Frontier, Herhaalde Stephen Taul Gupta’s waarschuwing aan ontwikkelaars: “Net als hun tegenhangers tijdens de American Frontier zullen deze kolonisten enorme kansen krijgen, maar zullen ze ook met veel gevaren worden geconfronteerd.”

Het Frontier-protocol bevatte een aantal cruciale kenmerken:

  • Beloning blokkeren: Wanneer mijnwerkers met succes een blok op de Ethereum-blockchain minen, ontvangen ze een beloning in ETH. Frontier werd gelanceerd met een blokbeloning van 5 ETH per blok.
  • Gas: Tijdens de eerste paar dagen van het bestaan ​​van Frontier was de gaslimiet per blok hard gecodeerd op 5000 gas. Dit betekende in feite dat er niets kon gebeuren op het netwerk. Dit werd doelbewust geïmplementeerd om een ​​paar dagen buffertijd te geven zodat mijnwerkers hun activiteiten op Ethereum kunnen starten en om early adopters in staat te stellen hun klanten te installeren. Na een paar dagen werd de gaslimiet automatisch opgeheven en kon het netwerk transacties en slimme contracten afhandelen zoals het bedoeld was.
  • Canarische contracten: Canarische contracten werden opgenomen in Frontier om gebruikers te informeren dat een bepaalde keten slecht of kwetsbaar was. Canarische contracten kregen een 0 of een 1. Contracten die een probleem hadden, kregen een 1 en klanten werden op de hoogte gebracht zodat ze die gebroken ketting niet zouden delven. In wezen gaven de mogelijkheden van kanariecontracten de kernontwikkelaarsgroep van Ethereum de mogelijkheid om een ​​operatie of transactie op het netwerk te stoppen als er iets mis zou gaan. Canarische contracten waren al vroeg in het bestaan ​​van Ethereum een ​​sterk gecentraliseerd maar noodzakelijk beschermingsmechanisme.
  • Bruikbaarheid: Alle acties van de ontwikkelaar werden uitgevoerd met opdrachtregels; er bestond geen grafische gebruikersinterface. Het netwerk was bruikbaar, maar de gebruikersinterface was ruw en de mogelijkheden waren grotendeels beperkt tot mensen met bestaande kennis en ervaring met Ethereum.

Homestead | 14 maart 2016

De Homestead-upgrade was de eerste geplande hard fork van het Ethereum-netwerk en werd op 14 mei 2016 geïmplementeerd met bloknummer 1.150.000. Over het algemeen omvatte de Homestead-upgrade drie belangrijke verbeteringen aan Ethereum. Ten eerste verwijderde het de kanariecontractfunctionaliteit, waardoor dat punt van centralisatie op het netwerk werd verwijderd. Ten tweede introduceerde het nieuwe codes in Solidity, de programmeertaal die op Ethereum wordt gebruikt. Als laatste introduceerde het de Mist-portemonnee, waarmee gebruikers ETH konden vasthouden / afhandelen en slimme contracten konden schrijven / implementeren.

De Homestead-upgrade was een van de eerste implementaties van Ethereum Improvement Proposals. EIP’s zijn aanbevelingen aan de gemeenschap die vervolgens, indien goedgekeurd, worden opgenomen in netwerkupgrades. De Homestead-upgrade omvatte drie EIP’s:

EIP-2: Main Homestead-upgrades

EIP 2.1: Verhoogde kosten voor het maken van slimme contracten via een transactie van 21.000 gas naar 53.000 gas. De kosten om een ​​contract te creëren via een ander contract – de voorkeursmethode – hadden meer gekost dan het creëren via een transactie. Door de gaskosten te verhogen om via transacties contracten te sluiten, stimuleerde EIP 2.1 gebruikers om terug te keren naar het maken van contracten via andere contracten.

EIP 2.2: “Alle transactiehandtekeningen waarvan de s-waarde groter is dan secp256k1n / 2 worden als ongeldig beschouwd. Het voorgecompileerde ECDSA-herstelcontract bleef ongewijzigd en bleef hoge s-waarden accepteren; dit is bijv. nuttig als een contract oude Bitcoin-handtekeningen herstelt. “​bron

EIP 2.3: Dicteerde dat als een contract niet genoeg gas zou hebben om de operatie te voltooien, het contract zou “mislukken” in plaats van een leeg contract te creëren. Dit veranderde de mogelijke uitvoer van een transactie van [succes] [mislukt] of [leeg] in slechts [succes] of [mislukt].

EIP 2.4: Een prikkel geëlimineerd waardoor gebruikers blokken met iets hogere moeilijkheidsgraden konden maken – d.w.z. blokken waarvan de kans groter is dat ze worden ontgonnen. Deze upgrade stabiliseerde bloktijden tussen 10–20 seconden en herstelde het netwerk naar de totale doeltijd van ~ 15 seconden per blok.

EIP-7

“Voegt een nieuwe opcode toe, DELEGATECALL op 0xf4, die qua idee vergelijkbaar is met CALLCODE, behalve dat het de afzender en waarde propageert van de bovenliggende scope naar de onderliggende scope, dwz. het gecreëerde gesprek heeft dezelfde afzender en dezelfde waarde als het oorspronkelijke gesprek. “​bron

EIP-8: toekomstige upgrades

EIP-8 was een verbeteringsvoorstel met het oog op toekomstige, geplande netwerkupgrades. De verbetering zorgde ervoor dat alle clientsoftware op Ethereum geschikt was voor toekomstige netwerkprotocolupdates.

DAO Vork | 20 juli 2016

In de geschiedenis van geplande Ethereum-upgrades en harde vorken verdient het ongeplande DAO-incident opname. In 2016 haalde een gedecentraliseerde autonome organisatie genaamd The DAO $ 150 miljoen USD op in een symbolische verkoop voor financiering. In juni werd de DAO gehackt en werd voor $ 50 miljoen aan ETH gestolen door een onbekende hacker. De Ethereum-gemeenschap in het algemeen besloot de keten hard te splitsen om het geld in hun oorspronkelijke portemonnee te herstellen en de kwetsbaarheid te patchen. De harde vork was echter omstreden, en sommigen in de Ethereum-gemeenschap bleven mijnen en transacties uitvoeren op de oorspronkelijke keten. De originele ketting – met de gestolen ether niet teruggegeven – werd Ethereum Classic, dat in de loop van de tijd zwakker is geworden en onderhevig is aan uitbuiting. De meerderheid van de gemeenschap en de kernontwikkelaars bleven werken aan de gevorkte ketting – met de gestolen ETH teruggestuurd naar hun oorspronkelijke eigenaren – wat we nu kennen als de Ethereum-blockchain.

Metropolis: Byzantium | 16 oktober 2017

De volgende fase van de routekaart van Ethereum stond bekend als Metropolis en zou in twee fasen plaatsvinden: Byzantium en Constantinopel. Byzantium ging in 2017 live op blok 4.370.000 en omvatte negen EIP’s, waaronder:

EIP 100

Formule aangepast om de moeilijkheidsgraad van een blok te beoordelen om rekening te houden met oomblokkeringen. De nieuwe formule zorgde voor stabiliteit in het uitgiftetarief en zorgde ervoor dat het niet naar boven kon worden gedwongen door het manipuleren van oomblokken.

EIP 658

Voor blokken na de Byzantium-upgrade bevatten transactiebewijzen een statusveld om succes (weergegeven door 1) of mislukking (weergegeven door 0) aan te geven.

EIP 649

De moeilijkheidsbom is een mechanisme dat, indien geactiveerd, de benodigde energie (d.w.z. de ‘moeilijkheidsgraad) zou verhogen om een ​​nieuw blok te delven totdat het onmogelijk wordt en er geen nieuwe blokken kunnen worden gedolven. Op dat moment zou het Ethereum-netwerk ‘bevroren’ raken. De moeilijkheidsgraadbom werd oorspronkelijk in september 2015 in het netwerk opgenomen. Het doel is om de uiteindelijke overgang van Proof of Work naar Proof of Stake te ondersteunen. Wanneer PoS wordt geïmplementeerd, zouden miners er theoretisch voor kunnen kiezen om de oude PoW-keten te ondersteunen, waardoor er een splitsing in de gemeenschap ontstaat en er twee aparte ketens ontstaan ​​- een onderhouden door stakers en een onderhouden door miners. De oplossing om dit niet te laten gebeuren, is de implementatie van de moeilijkheidsgraadbom, die uiteindelijk de efficiëntie van mijnbouw zou verminderen en de volledige overgang van het netwerk naar PoS mogelijk zou maken zonder de dreiging van een omstreden harde vork. Uitstel van de ijstijd / moeilijkheidsbom met 1 jaar en vermindering van de blokbeloning van 5 ETH naar 3 ETH

Een overzicht van de resterende Byzantijnse EIP’s (140, 196, 197, 198, 211, 214) hier gevonden.

Metropolis: Constantinopel | 28 februari 2019

Het tweede deel van de Metropolis-upgrade, Constantinopel genaamd, zou live gaan in blok 7.080.000 – geschat medio januari 2019. Op 15 januari publiceerde een onafhankelijk beveiligingsauditbedrijf genaamd ChainSecurity een rapport dat een van de vijf belangrijkste systeemupgrades aangaf. kunnen aanvallers de mogelijkheid bieden om geld te stelen. In reactie op het rapport hebben kernontwikkelaars van Ethereum en de uitgebreide gemeenschap gestemd om de upgrade uit te stellen totdat de beveiligingslek kon worden opgelost. Later die maand kondigden de kernontwikkelaars aan dat de upgrade zou plaatsvinden op blok 7.280.000. Blok 7.280.000 arriveerde op 28 februari en de upgrade van de Constantinople hard fork ging live. Het huidige Ethereum-netwerk bevindt zich in de Constantinopel-fase.

EIP 145: Instructies voor bitsgewijs verschuiven

Bitsgewijze verschuivingsinstructies toegevoegd aan de Ethereum Virtual Machine (EVM). De instructies zorgen ervoor dat bits binaire informatie naar links en naar rechts kunnen worden verplaatst. Deze verbetering betekent dat het uitvoeren van verschuivingen in slimme contracten 10x goedkoper zal zijn.

EIP 1052: slimme contractverificatie

Toegestaan ​​voor slimme contracten om elkaar te verifiëren door alleen de hash van het andere slimme contract te trekken. Vóór Constantinopel moesten slimme contracten de volledige code van een ander ophalen om te verifiëren, wat tijd en energie kostte om uit te voeren.

EIP 1014: CREATE2

Verbeterde activering van staatskanalen, een Ethereum-schaaloplossing op basis van transacties buiten de keten.

EIP 1283: SSTORE

Verlaging van de gaskosten voor de SSTORE-operatie. Door deze vermindering kunnen meerdere updates goedkoper binnen een transactie plaatsvinden.

EIP 1234: Beloningen blokkeren & Moeilijkheidsgraad Bomvertraging

Bestaat uit twee componenten: Block Reward Reduction en Difficulty Bomb Delay.

Beloningsvermindering blokkeren

Beloningen voor mijnwerkers werden verlaagd van 3 ETH per blok naar 2 ETH per blok. Deze vermindering staat bekend als de “dorst”.

Moeilijkheidsgraad Bomvertraging

EIP 1234 vertraagt ​​de implementatie van de moeilijkheidsbom met nog eens twaalf maanden, waarna er opnieuw over zal worden gestemd.

Vooruitkijkend: Istanbul & Kalmte

Vooruitkijkend is Serenity de uiteindelijke bestemming voor de Ethereum-blockchain, maar niet vóór de Istanbul hard fork en “Ethereum 1.x”. De hard fork van Istanbul zal grotendeels worden bepaald door de beslissing rond ProgPoW. Sereniteit wordt bepaald door de volledige omschakeling van Proof of Work naar Proof of Stake, maar omvat ook andere belangrijke upgrades. Met name de introductie van de Beacon Chain, Sharding en de overstap van de Ethereum Virtual Machine (EVM) naar Ethereum-flavoured Web Assembly (eWASM). Alle upgrades van Serenity worden in fasen verzonden en gedurende die tijd wordt Ethereum 1.x verder verbeterd om de voortzetting van de originele PoW-keten te garanderen. Houd het volgende artikel over toekomstige harde vorken en sereniteit in de gaten.

Wil je je blockchain-opleiding naar een hoger niveau tillen?

Ontdek onze blockchain trainingen →

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Ethereum Q3 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwtWebinar

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwt

Inleiding tot tokenisatieWebinar

Inleiding tot tokenisatie

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me