blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogNieuws

Hoe Ethereum presteerde tijdens de wereldwijde marktschokken van COVID-19

Een speciale editie van Ethereum by the Numbers met 6 afhaalrestaurants van de historische pieken in de economische volatiliteit van vorige maand. door ConsenSysapril 6, 2020Geplaatst op 6 april 2020

ethereum-markt schokt held


In de afgelopen weken hebben gedecentraliseerde financiële protocollen ervaren wat velen overwegen als een once-in-a-crypto-lifetime test. Deze test gaat door – voor zowel DeFi als traditionele financiën – terwijl de wereld verweert en herstelt van de COVID-19-pandemie. 

Op 12 februari hebben de Dow Jones, NASDAQ en S.&P 500 sloot op recordhoogte. Een maand later werden over de hele wereld stroomonderbrekers op de aandelenmarkt geactiveerd om paniekverkopen te beteugelen, aangezien de Amerikaanse markten de grootste dagdaling hadden geleden sinds de crash van 1987. 12 maart was het bewijs dat traditionele financiën en gedecentraliseerde financiering nog steeds behoorlijk gecorreleerd zijn. Terwijl traditionele markten krimpen op Black Thursday, deden cryptomarkten dat ook, met ETH- en BTC-prijzen die in minder dan 24 uur met meer dan 40% daalden. 

In de afgelopen weken hebben talloze app-, platform- en uitwisselteams analytische dashboards gedeeld en hun inspanningen beschreven om hoge beschikbaarheid voor gebruikers in deze vluchtige tijden te garanderen. In de geest van transparantie wilden we een analyse aanbieden van hoe het Ethereum-netwerk presteerde op dit unieke moment in de economische geschiedenis en eventuele afhaalrestaurants identificeren voor de toekomst van digitale netwerken en financiën.. 

Hieronder staan ​​zes gegevensgestuurde conclusies die zijn afgeleid van de piek in activiteit van vorige maand. Inzichten werden gegenereerd met behulp van de analysesuite van ConsenSys, Alethio, specifiek De API van Alethio en aangepaste rapportagetool.

consensys plexus pictogram rond Abonneer u op onze nieuwsbrief om het laatste Ethereum blockchain-nieuws, analyses, producten en meer te ontvangen.

1. De hashrate van Ethereum bleef stabiel. Mijnwerkers bleven op het netwerk.

Hashrate verwijst naar de snelheid waarmee Ethereum-mijnwerkers werken, met name het aantal geraden hashes per seconde voor het oplossen van de nonce van een blok transacties. De hashrate op het Ethereum-mainnet bleef stabiel op ~ 170TH / s tijdens de meest vluchtige dag, 12 maart. Tijdens de week van 12-18 maart was het dagelijkse gemiddelde hashingvermogen ~ 165TH / s, bijna identiek aan het dagelijkse gemiddelde niveau van maart ~ 167TH / s. De hashrate van Ethereum bleef stabiel in vergelijking met andere blockchains, zoals Bitcoin, die een 20% daling in mijnbouw hashrate. Over het algemeen betekent dit dat de meerderheid van de mijnwerkers op het netwerk bleef tijdens de prijsvolatiliteit.

Ethereum Blockchain Hashrate maart 2020

2. De gasprijzen stegen, maar werden snel weer normaal. Het stimuleringsmechanisme van Ethereum werkte.

Op 12 en 13 maart stegen de dagelijkse gemiddelde gasprijzen tot 78 Gwei en 85 Gwei, terwijl gebruikers zich haastten om ETH te verzilveren of om te zetten in stablecoins, waardoor de vergoedingen werden verhoogd zodat mijnwerkers prioriteit zouden geven aan hun lopende transacties. In de dagen erna keerde de gasprijs echter terug naar een dagelijkse gemiddelde waarde van ~ 12 Gwei (een andere lichte stijging vond plaats op de 16e). Het netwerk kon de tweedaagse golf van activiteit goed aan.

gas prijs

3. Gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) behandelden historisch handelsvolume zonder downtime.

Tijdens de marktdaling op 12 maart behandelden DEX’s een astronomische hoeveelheid handelsvolume zonder grote problemen, aanvallen of uitval. DEX’s registreerden 550.000 verhandelde ETH – meer dan 5x meer dan de dag ervoor – en 6.639 unieke handelaren – bijna 50% meer dan de dag ervoor. Over 17 actieve DEXen bewaakt op Alethio’s dex.watch, Alleen al op 12 maart werd ~ $ 70 miljoen USD verhandeld, waarbij Uniswap werd afgehandeld $ 42 miljoen USD, bijna 6x het dagelijkse gemiddelde handelsvolume in maart. Op 17 maart keerden de dagelijkse volumes van ETH en het aantal unieke handelaren in DEX’s terug naar het niveau van vóór de crash. De paniek was reëel, maar van korte duur.

DEX-volume en handelaren op Ethereum DEX-handelsvolumes (ETH), maart 2020. Bron: DEX Watch. Handelsactiviteiten per dag op Uniswap Handelsvolumes Uniswap (ETH), maart 2020. Bron: DEX Watch.

Ter vergelijking: de Amerikaanse beurzen stopten medio maart vier keer met de handel. Marktstroomonderbrekers werden opgericht in 1987 na de oorspronkelijke Black Monday om bijgewerkte en nauwkeurige informatie op de markt te laten stromen. De stroomonderbrekers zijn voor het laatst bijgewerkt in 2013 om flitscrashes te voorkomen die worden veroorzaakt door hoogfrequente handel. De handelsbeperkingen kunnen echter het onbedoelde gevolg hebben dat ze een efficiënte prijsstelling verstoren en paniekverkopen verergeren van handelaren die proberen de tuimeltriggers te verslaan. Nog een interessant datapunt: Robinhood, het commissievrije handelsplatform, kende begin maart technische storingen. De uitval was niet gerelateerd aan de stroomonderbrekers op de markt, maar eerder aan stress op de infrastructuur van Robinhood. 

4. Interoperabele DeFi-protocollen stelden gebruikers in staat om snel activa te verplaatsen en te communiceren tussen platforms.

Op 13 maart piekte de activiteit van het DeFi-protocol met 9.267 actieve gebruikers in een periode van 24 uur: 11,5% van de in totaal 80.000 unieke gebruikers in het eerste kwartaal.

Dagelijks actieve gebruikers op DeFi-platforms Dagelijks actieve DeFi-gebruikers – Q1 2020. Geleverd door Alethio.

Interessanter dan het totale aantal DeFi-gebruikers is echter het aantal gebruikers dat interactie heeft gehad met meerdere DeFi-protocollen, omdat deze een kijkje bieden in netwerktrends en interoperabiliteit tussen verschillende platforms. Door het gebruikersgedrag tussen januari, februari en maart te vergelijken, is het duidelijk dat gebruikers tijdens de marktschokken van half maart migreerden van het lange spel van lenen en lenen en zich verzamelden rond DEX’s zoals Uniswap en Kyber, en zich verplaatst naar veilige activa zoals stablecoins. 

defi januari Gebruikers die in januari meer dan 1 keer met een DeFi-protocol hebben gewerkt. Geleverd door Alethio. defi februari Gebruikers die in februari meer dan 1 keer interactie hebben gehad met een DeFi-protocol. Geleverd door Alethio. defi mars Gebruikers die in maart meer dan 1 keer interactie hebben gehad met een DeFi-protocol. Geleverd door Alethio.

Deze toegenomen gebruikersoverlap als reactie op Black Thursday – de dichte gele wolk van gebruikers die interactie hebben met Uniswap en Kyber in de bovenstaande grafiek van maart – geeft het gemak weer waarmee DeFi-gebruikers activa kunnen ruilen en tussen exchanges kunnen wisselen. DeFi-protocollen zoals Kyber aggregeren ook on-chain liquiditeitsbronnen zoals Uniswap en andere DEX’s, waardoor gebruikers een beroep kunnen doen op een enkele slimme contractfunctie voor efficiëntere prijsvorming.

5. Stablecoins zijn gewild. Dai’s ondercollateralisatie testte Maker’s toewijding aan volledige decentralisatie en de levensvatbaarheid op korte termijn van door cryptocurrency gesteunde stablecoins.

Stablecoins zijn crypto-activa die in waarde zijn gekoppeld aan fiat-valuta’s of aan een mandje met activa om volatiliteit te voorkomen. Crypto-collateralized stablecoins zoals Dai vereisen dat ether, het native token van het Ethereum-netwerk, als onderpand in smart contract escrow wordt bewaard. De marktkapitalisatie van stablecoins blijft stijgen naarmate cryptohouders het risico van hun activa verminderen met behoud van liquiditeit. De onderstaande grafiek toont de dag in elke maand van het kwartaal waarop de Uniswap DEX het grootste volume verwerkte. Op 13 maart was meer dan 80% van het volume van Uniswap alleen in Dai en USDC.

DAI- en USDC-volumes op Uniswap tijdens elk van de maandelijkse handelshoogtes in Q1, 2020 [ETH] DAI- en USDC-volumes op Uniswap tijdens elk van de maandelijkse handelshoogtes in Q1, 2020 [ETH]. Gegevens van Alethio.

De Dai stablecoin onderging vorige maand een unieke stresstest, zoals velen hebben geanalyseerd. Op 12 maart zagen we een scherpe daling in de DeFi-scores van Dai-pools, met behulp van Codefi’s Defi-score, die DeFi-leningplatforms beoordeelt op basis van factoren zoals slim contractrisico, onderpand, liquiditeit en centralisatierisico. Tijdens de marktschokken haastten gebruikers zich om Dai te lenen op platforms zoals Compound en dYdX om te voorkomen dat hun CDP’s zouden worden geliquideerd. Toen mensen Dai leenden, zagen individuele pools een hoger gebruik en minder liquiditeit. Beperkte liquiditeit verlaagt de DeFi-score van een pool, omdat er een verhoogd risico bestaat dat kredietverstrekkers hun positie kunnen verlaten. De prijsdaling halverwege maart maakte Maker Vaults onmiddellijk onder de 150% zekerheidsratio geliquideerd, waardoor meer dan $ 4 miljoen aan Dai ondergecollateraliseerd bleef en de stablecoin boven zijn $ 1,00 peg bleef..

De hogere gaskosten van het netwerk hadden gevolgen voor het Maker-protocol. De MCD-Medianizer, Maker’s on-chain prijsfeed, kwam vast te zitten in de transactiewachtrij, waardoor een nauwkeurige prijsupdate werd geblokkeerd. Hierdoor konden sommige Vault-eigenaren hun collateralized debt-posities (CDP’s) redden, maar het betekende ook onmiddellijke en volledige liquidatie voor anderen zodra het prijsorakel werd bijgewerkt. Bovendien maakten verschillende vereffenaars gebruik van de vastgelopen prijsfeed door de schuldveilingen vooraan te houden met hogere transactiekosten en ETH te winnen – in totaal meer dan $ 8 miljoen – met biedingen van 0 Dai. 

Deze anomalieën leidden tot een gesprek binnen de DeFi-gemeenschap over de behoefte aan stroomonderbrekers, vergelijkbaar met traditionele markten, en of dit in feite anomalieën waren, of dat het systeem werkte zoals ontworpen. In de dagen na de marktschokken voegde MakerDAO de door fiat gesteunde – en meer gecentraliseerde – USDC stablecoin toe als onderpand op het platform en veilde onlangs ook $ 5,3 miljoen aan MKR-tokens om het tekort te dekken en Dai dichter bij de koppeling van $ 1 te brengen.. 

De instabiliteit van Dai door de prijsschokken is een legitieme uitdaging geweest voor het DeFi-ecosysteem. Stablecoins vertegenwoordigen nog steeds een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele betalingsrails, maar door fiat gesteunde stablecoins zijn op de korte termijn in ieder geval betrouwbaarder. De conclusie van de stresstest van Maker vorige maand lijkt te zijn dat DeFi-protocollen inderdaad werken zoals ze zijn ontworpen, maar hun monetair beleid en prijsorakels voortdurend moeten optimaliseren om te anticiperen op unieke liquiditeitsgebeurtenissen..

6. Crypto-activa zijn gecorreleerd met traditionele activa, maar datatransparantie maakt het verschil.

De marktschokken van vorige maand hebben duidelijk aangetoond dat crypto en traditionele activa nog steeds met elkaar verbonden zijn, wat blijkt uit de stijging in de prijscorrelatietabel hieronder tussen de S&P 500, BTC en ETH.

Prijscorrelatieschema tussen de S & amp; P 500, BTC en ETH Prijscorrelatieschema tussen de S.&P 500, BTC en ETH. Geleverd door CoinMetrics.

Voor veel beleggers is cryptocurrency nog steeds een alternatieve investering in een bredere portefeuille, en nog geen volledig geaccepteerde hedge tegen de onvoorspelbaarheid en het gebrek aan transparantie in traditionele markten. De constante verbeteringen aan de onboarding van gebruikers en aan de macro-economie van DeFi – met Dai als een perfect voorbeeld – betekenen dat de ontkoppeling en het ‘omslaan’ van traditionele en gedecentraliseerde financiën een veel langer verhaal is.. 

Als er een overkoepelende les kan worden geleerd uit de marktschokken van vorige maand, dan is het wel dat de beschikbaarheid en transparantie van gegevens cruciaal zijn voor het succes van gedecentraliseerde financiering en wat dat betreft, wereldwijde financiering. Het blockchain-ecosysteem ontstond in 2008 als een direct antwoord op het gebrek aan transparantie rond giftige activa, zombiebanken en het witwassen van ratings. De ondercollateralisatie van Dai vorige maand was een uitdaging voor DeFi, maar het was onmiddellijk zichtbaar en actiegericht voor de gemeenschap. 

Rick Reider, Global Chief Investment Officer Fixed Income bij BlackRock, lijkt het beste de desoriëntatie van deelnemers op de wereldmarkt te hebben vastgelegd: al het andere is. ” Tijdens deze tumultueuze tijden helpt de transparantie van het Ethereum-netwerk bij die zoektocht. 

“Wat we uit deze crisis zullen halen”, schreef Lex Sokolin, co-hoofd van de Global Fintech van ConsenSys onlangs, “is een nieuw systeem van overtuigingen.” Een nieuw systeem van opvattingen over vertrouwen, transparantie en misschien vooral over de gezondheid van onze systemen.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste Ethereum blockchain-analyse, tutorials, webinars en meer rechtstreeks in je inbox. Abonneren Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Ethereum Q3 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q3 2020 DeFi-rapport

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapportVerslag doen van

Ethereum Q2 2020 DeFi-rapport

Ethereum 2 0 Ecosysteemrapport uitzettenVerslag doen van

Ethereum 2.0-ecosysteemrapport

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwtWebinar

Hoe u een succesvol blockchain-product bouwt

Centrale banken en de toekomst van geldWit papier

Centrale banken en de toekomst van geld

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me