Hoe tokenisatie uit te leggen aan zesjarigen (nou ja … soort van)

blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi

Hoe tokenisatie uit te leggen aan zesjarigen (nou ja … soort van)

door Alex Kosturaapril 21, 2020Geplaatst op 21 april 2020

token held

Wat is eigenlijk een op blockchain gebaseerd ‘token’? Het kan lastig zijn om je gedachten te concentreren op concepten als het tokeniseren van financiële activa, het fractioneren van tokens en hoe slimme contracten zich gedragen in bepaalde scenario’s, zelfs voor doorgewinterde beoefenaars van DeFi-industrie. De kans is groot dat je niet bent ondervraagd over blockchain-concepten door een crypto-geobsedeerde zesjarige, maar zoals Albert Einstein ooit zei: ‘als je het niet aan een zesjarige kunt uitleggen, doe je dat waarschijnlijk niet’ begrijp het zelf niet ”. Met dat in gedachten hebben we bij ConsenSys Codefi een poging gedaan om het tokenisatieproces uit te leggen door een analogie te gebruiken met iets dat alle zesjarigen weten: knikkers.

Dus laten we beginnen met een token:

token 1.png

Een token vertegenwoordigt digitaal het eigendom van iets op een veilige manier, met behulp van cryptografische methoden. “Iets” kan eigenlijk van alles zijn: een cryptovaluta, ja, maar ook een bedrijfsaandeel, een fondsaandeel, een syndicaatslening, een bedrijfsobligatie, een derivaat, een onroerendgoedactiva, een kunstwerk of een luxegoed.

De eigenschappen en vereisten van een bepaald token verschillen afhankelijk van het gebruiksscenario. Het kiezen van het juiste token uit de vele opties hangt af van het gegeven gebruik.

Stap 1: Een tokencategorie selecteren

Ondanks de diversiteit aan tokens, kunnen de meeste ervan worden gegeneraliseerd in 3 hoofdcategorieën, zoals gedefinieerd in het Token Taxonomy Framework.


De eerste categorie is vervangbare tokens

token 2.png

Fungible tokens zijn allemaal identiek en kunnen niet van elkaar worden onderscheiden. Elk individueel token is in wezen uitwisselbaar, zoals Amerikaanse dollars, bedrijfsaandelen of ounces goud. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste en meest voorkomende categorie tokens, en basisgebruiksgevallen voor vervangbare tokens zijn vrij eenvoudig – de meest voorkomende zijn cryptocurrencies (zoals Bitcoin of Ether).

De tweede categorie is niet-vervangbare tokens

token 3.png

Niet-vervangbare tokens zijn als een verzameling verschillende, unieke knikkers: ze vertegenwoordigen iets unieks of eindigs en zijn daarom niet onderling uitwisselbaar. Niet-vervangbare tokens (NFT’s) worden gebruikt om verifieerbare digitale schaarste te creëren, en vertegenwoordigen ook het eigendom van activa van zaken als onroerend goed, luxegoederen, kunstwerken of verzamelobjecten in videogames (CryptoKitties is een vroeg voorbeeld). In wezen worden NFT’s gebruikt voor items die een unieke digitale vingerafdruk vereisen. NFT’s maken een geheel nieuwe reeks krachtige mogelijkheden mogelijk voor het gebruik van blockchain-technologie.

De derde categorie is hybride tokens

token 4.png

Hybride tokens zijn een mix van beide en zijn daarom wat complexer. Elk token behoort tot een klasse (soms ook categorie / partitie / tranche genoemd). Binnen een bepaalde klasse zijn alle tokens hetzelfde: ze zijn vervangbaar. Maar tokens uit verschillende klassen kunnen van elkaar worden onderscheiden: ze zijn niet-vervangbaar. Gebruikmakend van de marmeren analogie, zijn hybride fiches als groepen van verschillend gekleurde knikkers, identiek aan alle en alleen die knikkers van dezelfde kleurgroep. Hybride tokenklassen kunnen bijvoorbeeld een fondsaandeel vertegenwoordigen, een container op een schip, enz.

Voor elk token – vervangbaar, niet-vervangbaar of hybride – is er een reeks vooraf gedefinieerde axioma’s of ‘regels’ die het gedrag ervan in bepaalde scenario’s dicteren. Voor meer algemeen gebruik van tokens, zoals tokens voor financiële activa, is een reeks algemene Ethereum-tokenstandaarden gebouwd (zoals ERC20, ERC721, ERC1400) om een ​​meer naadloze interoperabiliteit en integratie met bestaande platforms en gedecentraliseerde applicaties te garanderen..

Als een bedrijf bijvoorbeeld aandelen uitgeeft via een token dat is genoteerd aan een van die geverifieerde standaarden (zoals ERC20, ERC721, ERC1400), zullen ze ‘door hun ontwerp’ verhandelbaar zijn op elke soort Ethereum-compatibele beurs (OpenFinance, Templum , TZero, enz.). Bovendien, als het activum een ​​standaard verifieert, kunnen beleggers elke oplossing voor activabewaring kiezen uit alle Ethereum-compatibele portefeuilles (Argent, Fortis, Metamask enz.).

Stap 2: Definieer de zakelijke workflow en gepast gedrag

Elk token is uiteindelijk een verzameling slimme contracten die de kenmerken en functionaliteit dicteren. De bijbehorende functionaliteiten van dat token zijn vastgelegd in een standaard smart contract, dat vervolgens kan worden gebruikt door andere producten zoals verschillende wallets en exchanges. Slimme tokencontracten zijn gecodificeerde regels en gedragingen die het token gedurende de hele levenscyclus volgen.

 Een token smart contract is een goed startpunt om een ​​financieel actief te tokeniseren. Een token alleen is echter niet voldoende om er een financieel goed van te maken, omdat het nog moet worden toegepast en aangepast aan een gebruikssituatie. Om de voordelen van programmeerbare blockchains zoals Ethereum te benutten, moeten we use-case-specifieke regels en gedragingen instellen die het activum beheersen. Dan zien we de magie gebeuren.

 Als we het token als een knikker zien, gaat het tokeniseren van activa verder dan alleen het maken van knikkers (of tokens). Het bevat ook de pijpleiding die alle bewegingen van het marmer begeleidt. Deze pijplijn is wat we de zakelijke workflow voor een tokenized asset noemen.

Concluderend, tokenisatie van financiële activa is de combinatie van:

  • een token (fungibel, niet-fungibel of hybride): een digitale representatie gedefinieerd door een reeks vanzelfsprekende regels die interoperabel zijn met het ecosysteem, en

  • een zakelijke workflow: een set van “use case specifieke” regels, die van toepassing zijn op het token en het gedrag ervan in bepaalde scenario’s dicteren.

token 5.png

De zakelijke workflow wordt gebouwd door:

  • het toevoegen van extra gedragingen / eigenschappen rechtstreeks in het token smart contract (als die generiek genoeg zijn), of door

  • het creëren van een speciaal workflow smart contract, naast het token smart contract, dat kan worden gezien als de pijplijn waardoor de tokens zullen evolueren

Gemeenschappelijk gedrag dat kan worden geïmplementeerd in het slimme workflow-contract

token 6.png

Uiteindelijk stelt de combinatie van een token smart contract + business workflow smart contract u in staat om elk soort financiële activa te vertegenwoordigen.

token 7.png

Stap 3: het beheer en de rollen configureren

Zodra alle regels zijn gedefinieerd (token + zakelijke workflow), is het belangrijk om het slimme contract te configureren door te definiëren wie de verschillende acties mag uitvoeren die binnen de regels zijn gedefinieerd.

token 8.png

Er kunnen verschillende niveaus van controle over de tokens worden gedefinieerd.

token 9.png

Er kunnen ook verschillende rollen worden onderscheiden, afhankelijk van de ingestelde governance.

token 10.png

Stap 4: Een blockchain-netwerk kiezen: openbaar of privé toegestaan 

De laatste stap is het kiezen van het blockchain-netwerk waar het (de) slimme contract (en) (d.w.z. tokens) zal worden ingezet. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende blockchains in gebruik zijn, ligt de belangrijkste keuze tussen openbare blockchains (zoals de openbare Ethereum-blockchain), private of private blockchains (met toestemming zodat alleen geselecteerde deelnemers lid kunnen worden van het netwerk). Afhankelijk van de functionaliteit die je nodig hebt voor je tokens, heeft de beslissing welk blockchain-netwerk je wilt gebruiken invloed op zaken als:

  • Schaalbaarheid: hoe snel transacties worden verwerkt en hoe laag de netwerklatentie is. Afhankelijk van iemands schaalbaarheidseisen (of de noodzakelijke snelheid van transacties), kan bijvoorbeeld een privénetwerk de voorkeur hebben (dat een snellere transactie-uitvoering biedt, maar ten koste gaat van privacy en interoperabiliteit)

  • Privacy: openbare netwerktransacties zijn pseudoniem maar niet volledig anoniem. Zodra iemand het adres (openbare sleutel) van een tokenhouder kent, heeft hij toegang tot de volledige transactiegeschiedenis van deze persoon. Afhankelijk van de transparantievereisten (zoals bepaalde regelgevingscontexten), kan een particulier netwerk daarom geschikter zijn.

  • Interoperabiliteit: activa zullen gemakkelijk toegankelijk zijn voor externe platforms / uitwisselingen als ze worden geïmplementeerd op het openbare Ethereum-netwerk, terwijl het complexere ontwikkelingen vereist voor integratie, zoals cross-blockchain-bruggen, indien gemaakt op privénetwerken.

token 11.png

Wil je met knikkers spelen? 

We hopen dat het begrijpen van de verschillende soorten tokens en mogelijkheden van tokenisatie voor u net iets duidelijker is geworden. Als u meer wilt weten over tokenized assets als mogelijke oplossing voor uw bedrijf, helpen we u graag verder. Het besturingssysteem van ConsenSys voor commerce en financiën, Codefi Assets, biedt de bouwstenen voor het creëren, uitgeven en beheren van de levenscyclus van digitale activa, bijbehorende markten en digitale financiële instrumenten op openbare of geautoriseerde blockchain-netwerken. We kunnen helpen bij het vereenvoudigen en aanpassen van het ontwerp, de uitgifte en de distributie van digitale activa en effecten. Codefi Assets kan u helpen nieuwe tokens uit te geven en de overeenkomstige rechten en plichten van emittenten en investeerders te coderen en automatiseren op het type blockchain-netwerk dat het beste aansluit bij uw behoeften..

token 12.png

Ben je klaar om de volgende evolutie van digitale financiën op te bouwen? Begin vandaag.

Neem contact op met het Codefi Assets Team →

Activabeheer Industrie InsightTokenization Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map