blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi-gegevens

Introductie van de DeFi Score – een open-source methodologie om code en financiële risico’s bij DeFi-leningen te evalueren

door Nicole Adarme 20 september 2019 Geplaatst op 20 september 2019

0 fhlnj4QSRyGLRVn0

DeFi-kredietverlening omvat meer dan APR’s.

Het is een belangrijk jaar geweest voor DeFi met een groei van drie cijfers en meer dan een half miljard dollar op verschillende kredietplatforms. We worden constant geïnspireerd door de enorme hoeveelheid experimenten en desintermediatie in de sector, terwijl we de langzame opmars naar echt gedecentraliseerde financiële diensten voortzetten. Helaas richt het publieke bewustzijn in DeFi zich vaak op het potentieel voor buitensporige opbrengsten, terwijl de nieuwe soorten risico’s die gepaard gaan met slimme contractleningplatforms worden vermeden. Enkele van de meest voorkomende platforms voor uitlenen en lenen zijn Compound, DyDx, Fulcrum en Nuo.

Ervaren gebruikers van deze protocollen herkennen mogelijk veelvoorkomende problemen:

 • Hoe kan ik erop vertrouwen dat de slimme contracten van een protocol geen bugs of kwetsbaarheden bevatten die mijn geld in gevaar brengen??

 • Is het product echt gedecentraliseerd? Kan een persoon of groep mijn investering beïnvloeden door orakels, administratieve controles of noodmaatregelen te manipuleren??

 • Is er een scenario waarin ik mijn geld niet naar believen kan opnemen??

 • Welke invloed heeft de prijsvolatiliteit op mijn positie? Welke soorten onderpand ondersteunen het hele systeem?

Evalueert de DeFi-gemeenschap kredietmogelijkheden met het oog op risico, of streven we gewoon naar het beste rendement??


Een holistische benadering van risico’s in DeFi

ConsenSys Codefi is verheugd om de DeFi Score Methodology vrij te geven om transparantie en begrip te bevorderen rond de technische en financiële risico’s die de DeFi-kredietmarkten beïnvloeden. De aanvankelijke methodologie is open source op GitHub, met een voorbeeldimplementatie die volgt. Ons doel is dat de ontwikkelaarsgemeenschappen van DeFi en Ethereum de methodologie uitbreiden, testen en gebruiken naarmate DeFi volwassener wordt.

Hieronder ziet u een visueel voorbeeld van hoe de DeFi-score kan worden geïmplementeerd in een consumententoepassing die een specifieke kredietmarkt evalueert.

0_7vgb68IHHqpmlwWX.png

Het model geeft een gemakkelijk te begrijpen score van 0–10 weer die aan gebruikers kan worden gepresenteerd of in andere systemen kan worden geïntegreerd. Dit voorbeeld bevat ook een samenvatting van de kenmerken die bijdragen aan de score: sterke technische eigenschappen, slechte liquiditeit en hoog regelgevingsrisico.

Risicomodel & Gegevensinvoer

Er zijn twee brede categorieën die de risicokenmerken van de cryptomarkt vastleggen: slim contract en financieel risico.

0_YFMpb2VDiKX7Eiea.png

Slimme contractrisico

Uitleenplatforms hebben de neiging om dezelfde slimme contracten op al hun markten te delen, daarom zal het slimme contractrisico de meest relevante factor zijn bij het vergelijken van platforms. Het beantwoorden van belangrijke vragen over de slimme contracten van een platform of protocol kan helpen bij het bepalen van het risico dat aan hun slimme contracten is verbonden. Welk deel van de code is bijvoorbeeld gecontroleerd door gerenommeerde bedrijven? Is er een formele verificatie uitgevoerd? Is de code open source? Wordt een bugbounty aangeboden?

Financieel risico

Financieel risico richt zich op liquiditeits- en onderpandkwesties binnen individuele markten en zal veranderen met de marktomstandigheden. Als een markt bijvoorbeeld een lage liquiditeit heeft in vergelijking met zijn concurrenten, zou de score daaronder lijden.

Leners worden te veel onderpand gegeven om terugbetaling te garanderen, maar de vluchtige aard van crypto-activa betekent dat hoge onderpandfactoren onvoldoende kunnen zijn. De samenstelling van de onderpanddekking van de huidige DeFi-platforms kent een hoge mate van variatie, waarbij sommige uit veel meer liquide, stabiele activa bestaan ​​dan andere. On-chain-gegevens over de onderpandratio en de onderpandportefeuille van een markt hebben ook invloed op de DeFi-score.

Andere Overwegingen

Verzekerings- en regelgevingsrisico’s zijn twee gebieden waarop we divergentie beginnen te zien. Sommige platforms dragen bij aan verzekeringsfondsen ter bescherming tegen Black Swan-evenementen, maar de pools worden over het algemeen als ontoereikend beschouwd. Sommige platforms erkennen zorgen over regelgeving, terwijl andere sterkere antiregulerende standpunten innemen. Naarmate uitleenplatforms volwassen worden, verwachten we dat deze domeinen meer gewicht zullen krijgen in de DeFi-score.

Gezien de ontluikende staat van DeFi en de beperkte historische staat van dienst, is het belangrijk om te begrijpen dat dit geen gevalideerd statistisch model is dat regressietesten heeft ondergaan. Het is een op meningen gebaseerd raamwerk om een ​​gesprek te beginnen voor het inschatten en communiceren van risico’s in deze opkomende markten. De gewichten zijn ontworpen om de waarde van een 10-puntenspectrum te maximaliseren en zijn in eerste instantie afgestemd op Compound, dYdX, Nuo en Fulcrum.

Wat is het volgende?

We zijn actief op zoek naar nieuwe gegevenspunten en methoden om de bruikbaarheid van de score te verbeteren:

 • Pak aanvullende risicofactoren aan, waaronder centralisatie (governance) risico’s, orakelrisico’s en marktliquiditeitsrisico’s via liquidatiebeleid

 • Deel score-subcomponenten op in individuele scores

 • Gedecentraliseerde methoden voor het valideren van marktmetadata

 • Pas het model aan voor DeFi-producten die verder gaan dan uitlenen

 • DAO-ify het beheer van dit scoringsalgoritme

We moedigen de gemeenschap aan om feedback te geven over de methodologie en contact met ons op te nemen!

 • Draag bij aan GitHub

 • Bezoek de DeFi Score-website

 • Discussieer mee over Telegram

DeFiDeFi-score Productaankondiging Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me