Over Blockchain-technologie – Kennisbank –

Over Blockchain-technologie

Het probleem met gecentraliseerde infrastructuur

Tegenwoordig moeten we elkaar op internet voortdurend vertrouwen met gevoelige gegevens, transacties en records. De meeste van onze interacties op internet vinden plaats op gecentraliseerde webservers, en vaak bevinden zich enorme hoeveelheden gebruikersgegevens in een enkele database. Huidige databases zijn ontworpen om te worden beheerd door “vertrouwde” beheerders die gegevens kunnen lezen, wijzigen, blokkeren en zelfs verwijderen. De gecentraliseerde architectuur van internet is tegenwoordig niet alleen inefficiënt, maar ook kwetsbaar voor censuur en gerichte aanvallen door zowel hackers als interne slechte actoren.  

De vertrouwensrevolutie: de eerste blockchain

In 2009 ontwikkelde en bracht Satoshi Nakamoto, een anoniem individu of een groep individuen, de eerste blockchain uit. Interessant genoeg hebben ze het woord ‘blockchain’ nooit echt gebruikt. Alleen blok en ketting.

De puzzel voor Satoshi was internethandel – hoe digitale transacties veilig te faciliteren zonder externe betalingsverwerkers. Tegenwoordig, wanneer iemand een creditcard haalt, gaat zijn persoonlijk identificeerbare informatie vaak door wel vijf verschillende entiteiten – kaartverenigingen, betalingsverwerkers, verrekenkantoren – die transactiekosten vragen en die vereisen dat gebruikers de integriteit van hun systemen vertrouwen. “We hebben een systeem nodig”, legde Satoshi uit, “zodat deelnemers het eens kunnen worden over een enkele geschiedenis van de volgorde waarin [transacties] zijn ontvangen.”

Het systeem van Satoshi was vrij eenvoudig, maar elegant in zijn eenvoud. Een netwerk van gebruikers zou transactieblokken aan elkaar kunnen koppelen met behulp van vrij algemene cryptografische functies en structuren – hashes, Merkle-bomen, een veilig hash-algoritme, tijdstempels – en een lichtgewicht netwerkontwerp. Het netwerk was gedecentraliseerd en open source, dat wil zeggen, het was publiekelijk beschikbaar.

Wat is blockchain

ConsenSys Academie

Wat is blockchain?

Bekijk video

Het “blok” in een blockchain verwijst naar een blok transacties dat naar het netwerk is uitgezonden. De “ketting” verwijst naar een reeks van deze blokken. Wanneer een nieuw transactieblok door het netwerk wordt gevalideerd, wordt het aan het einde van een bestaande keten vastgemaakt. Deze reeks blokken is een steeds groter wordende lijst, of grootboek, van transacties die het netwerk heeft gevalideerd. We noemen deze enkele, overeengekomen transactiegeschiedenis een blockchain.

De feitelijke datastructuur van een blockchain is niet zo nieuw, maar het consensusprotocol is: gebruikers kunnen samenwerken om de keten wereldwijd op te bouwen, en dat allemaal alleen. Om deze reden vergelijken velen een blockchain met “een spreadsheet waar iedereen toegang toe heeft” (Blockchain Basics. En de samenwerking is automatisch, achter de schermen, en draait op CPU’s op computers over de hele wereld.

Het wie, wat en waar van het systeem is relatief eenvoudig. Wie is mensen, wat laat machines draaien, en waar – de gedeelde keten van gevalideerde transacties – is slechts software. En waarom? Om netwerken te bouwen die we kunnen vertrouwen.

Voorbij Bitcoin: de Ethereum Blockchain

De Bitcoin-blockchain die Satoshi Nakamoto ontwikkelde en in 2009 aan de wereld bracht, had een heel specifieke toepassing: elektronisch contant geld. Elektronisch contant geld dat wordt ondersteund door blockchain-technologie wordt “cryptocurrency” genoemd, omdat het cryptografie gebruikt om financiële transacties te beveiligen. Momenteel zijn er bijna 2.000 verschillende cryptocurrencies. Blockchain is de fundamentele technologie die ten grondslag ligt aan Bitcoin, maar het potentieel reikt veel verder dan cryptocurrency.

Hoe Ethereum verschilt van Bitcoin


Blockchain uitgelegd met Joe Lubin

Hoe Ethereum verschilt van Bitcoin

Bekijk video

In 2015 werd Ethereum gelanceerd als een veel veelzijdiger versie van de onderliggende blockchain-technologie van het Bitcoin-betalingssysteem. De waarde van een blockchain is de zekerheid van het netwerk: deelnemers kunnen een vertrouwd en onveranderlijk record van transacties opbouwen zonder tussenpersonen. De kracht van de Ethereum blockchain is de programmeerbaarheid: afspraken worden in de code ingebed waardoor transacties automatisch worden uitgevoerd. Deze digitale overeenkomsten, of ‘slimme contracten’, kunnen onbeperkte formaten en voorwaarden hebben en zelfs een beroep doen op andere contracten, waardoor Ethereum niet alleen nuttig is voor het afwikkelen van betalingen, maar ook voor een breed scala van industrieën, van bankieren en financiën tot energie..

Peer-to-peer-netwerken en blockchain-technologie

Peer-to-peer-netwerken bestaan ​​al decennia. Een van de beroemdste vroege peer-to-peer-netwerken was Napster, een applicatie voor het delen van bestanden gemaakt door Sean Parker, die later een van de eerste leidinggevenden van Facebook zou worden. Een op blockchain gebaseerd peer-to-peer-netwerk biedt een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van deze eerdere systemen doordat grote groepen individuen of organisaties transacties kunnen uitvoeren zonder te vertrouwen op een enkele autoriteit om die transacties vast te leggen en te valideren..

Distributed Ledger Technology (DLT)

Blockchains zijn een subcategorie van gedistribueerde grootboektechnologie. Het belangrijkste verschil tussen een blockchain en de transactierecords uit het verleden is dat blockchains worden toegepast gedistribueerde grootboeken. Waar een standaard grootboek bestaat op één computer of server, bestaat er een gedistribueerd grootboek dat gelijktijdig wordt bijgewerkt op elke computer in het netwerk (elk individu en elke organisatie die het grootboek gebruikt). Een blockchain is dus een soort gedecentraliseerd ledger, dat werkt op een peer-to-peer-netwerk. Er zijn gedistribueerde grootboeken die niet werken op blockchains, maar ze komen niet zo vaak voor en worden doorgaans ingezet om smallere databasegerelateerde problemen op te lossen.

De waarde van decentralisatie

De gedecentraliseerde architectuur van een blockchain – een wereldwijd netwerk van computers die tegelijkertijd de software draaien en de transactieketen valideren – zorgt ervoor dat het transactierecord nooit in gevaar komt. Decentralisatie is cruciaal als architectonisch principe. Het maakt een blockchain-netwerk minder kans om te falen, moeilijker aan te vallen en moeilijker voor slechte actoren om het systeem te bespelen. In Ethereum beheersen, Andreas Antonopoulus en Gavin Wood roepen hun lezers op om goed naar een bepaalde blockchain te kijken en een reeks eigenschappen te evalueren, waaronder decentralisatie:

“Tegenwoordig is er echter een enorme variëteit aan blockchains met verschillende eigenschappen. We hebben kwalificaties nodig om ons te helpen de kenmerken van de blockchain in kwestie te begrijpen, zoals open, openbaar, wereldwijd, gedecentraliseerd, neutraal, censuurbestendig. Niet alle blockchains zijn gelijk gemaakt. Als iemand je vertelt dat iets een blockchain is, heb je geen antwoord ontvangen; in plaats daarvan moet je veel vragen gaan stellen om duidelijk te maken wat ze bedoelen als ze het woord ‘blockchain’ gebruiken.

Bij ConsenSys is het ons doel om gebruikers, ontwikkelaars en organisaties te helpen de juiste vragen te stellen over blockchain-technologie, zodat we allemaal kunnen bouwen aan en profiteren van netwerken die we kunnen vertrouwen.

“Ethereum is een van de fundamentele protocollen van het gedecentraliseerde web.”

–Joseph Lubin, oprichter van Ethereum en medeoprichter van ConsenSys

Lees meer over blockchain-technologie

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map