blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi

Voor mainstreaming van Blockchain loopt DeFi voorop

door Nicole Adarme8 april 2020Geplaatst op 8 april 2020

Algemene sociale media 1200215628


Een vaak gehoorde kritiek op cryptocurrencies en de blockchain-technologie die eraan ten grondslag ligt, is een gebrek aan praktische use-cases voor hun toepassing in de echte wereld. Afgezien van enkele nichecafés, zullen maar weinig detailhandelaren digitale valuta accepteren vanwege de moeilijkheid om over te stappen naar fiat, de tijd en energie die nodig is om munten om te wisselen en te ontvangen, en de voor de hand liggende angst in verband met prijsvolatiliteit (niemand wil erachter komen dat de bitcoins die ze een jaar geleden die pizza kochten, zijn nu miljoenen waard). Ondanks veel gepraat blijven bankiers en institutionele beleggers vooral conservatief in hun aanpak, daarbij verwijzend naar een gebrek aan regelgevend toezicht en het falen van Bitcoin om te evolueren als een rekeneenheid, ruilmiddel of opslag van waarde, om nog maar te zwijgen van de afwezigheid van reguliere verantwoordingsplicht en garanties van centrale banken.

Hoewel veel van deze zorgen blijven gelden, begint de opkomst van DeFi een pijplijn van zeer reële toepassingen voort te brengen. DeFi, of gedecentraliseerde financiering, herschept traditionele financiële instrumenten zoals leningen en rentedragende rekeningen in een architectuur die vrij is van derden en gecentraliseerde systemen. Als branche groeit DeFi snel – in zekere zin te snel: de constante stroom van nieuwe tools en platforms zorgt ervoor dat de ontwikkeling te dun wordt verspreid over meerdere blockchain-technologieën en cryptocurrencies. Een recent DeFi-gebruikersrapport in opdracht van ConsenSys Codefi over het gebruik van cryptocurrencies en DeFi ontkracht een paar mythes. Ten eerste blijkt dat mensen niet alleen worden gemotiveerd door speculatie en potentiële winst. Houders van cryptocurrency (of hodlrs zoals ze worden genoemd) zijn vaker geïnteresseerd in de onderliggende technologie en hoe deze voor praktische middelen kan worden toegepast. Hodlrs volgen discussies online en gaan overal naartoe waar gebouwd wordt. Zodra ze DeFi hebben ontdekt, blijven hodlrs voorzichtig terwijl ze experimenteren om te leren en te groeien. Gebruikers zullen een protocol met een klein bedrag uitproberen voordat ze iets groters investeren.

Neem een ​​DeFi-applicatie als voorbeeld: Collateralized Debt Positions. Dit zijn slimme contracten die draaien op de Ethereum-blockchain. Negentien van elke 20 CDP’s worden puur voor testdoeleinden geopend. Hoe weten we? Omdat hun waarde lager is dan 0,0058 ETH, wat overeenkomt met iets meer dan een dollar (op het moment van dit artikel). 

Tegelijkertijd willen cryptovalvissen (vroege investeerders en mensen die de gebruikte digitale tokens hebben gebouwd) CDP’s graag op grote schaal gebruiken. Dat is de reden waarom de resterende 5% van de CDP’s gemiddeld meer dan 1.000 ETH (US $ 4,5 miljoen) onderpand krijgt, volgens het onderzoek van ConsenSys Codefi.. 

Er is veel vraag naar CDP’s als alternatief voor het meer traditionele langzame, dure en inefficiënte financiële apparaat, waarin het overboeken van geld tussen rekeningen doorgaans drie werkdagen in beslag neemt. DeFi biedt onmiddellijke, onveranderlijke transacties tegen zeer lage kosten, en zonder de gecentraliseerde derde partijen. 

Samen met technische nerds en cryptovalvissen wordt DeFi ook getest door een breder publiek dat van nature meer gereserveerd is wanneer ze hun geld in niet-gereguleerde nieuwe systemen plaatsen. Vertrouwen is de grootste hindernis voor DeFi-gebruikers in de detailhandel. Het woord voor krediet is immers afgeleid van het Latijnse “credere” – geloven. Zonder vertrouwen in of geloof in een systeem en de onderliggende infrastructuur, is er geen fundament voor klanten.

Gezien het feit dat DeFi nog steeds als riskant wordt beschouwd – zoals crypto in het algemeen – vereist het creëren van vertrouwen een combinatie van educatie en experimenten. De negatieve publiciteit rond hacks en het verlies van codes maakt het des te belangrijker dat gebruikers de tijd nemen om systemen te onderzoeken en te testen voordat ze hun kapitaal in munten steken..

Tijdens hun gefaseerde introductie in DeFi testen gebruikers voortdurend hun bedenkingen, waarbij ze mogelijke tekortkomingen in de programmering door mensen onderzoeken die tot hacks kunnen leiden (zoals met name gebeurde met MakerDAO). Het bepalen van de betrouwbaarheid van een protocol is afhankelijk van meerdere factoren, niet in de laatste plaats het samenwerkingskarakter van internet of Web2.0. Gebruikers brengen hun eigen ervaringen mee die worden gedeeld, samengevoegd en gebouwd op de gegevens en records van anderen. Hoewel een slim contract ‘onbetrouwbaar’ kan zijn – voor zover geen mens hoeft te worden vertrouwd – zullen gebruikers die zelf niet in staat zijn een contract te controleren, validatie zoeken bij de gemeenschap en de mensen met wie ze te maken hebben..

Pas dit toe op de wereld van het bankwezen en de grote financiële wereld. Gezien de staat van de westerse financiële systemen die in de afgelopen decennia zijn opgebouwd en toch 2½ miljard mensen in de wereld zonder bank hebben gelaten, lijdt het geen twijfel dat de visie voor een alternatief gedecentraliseerd financieel systeem een ​​algemene aantrekkingskracht heeft. DeFi heeft het potentieel om mensen in staat te stellen producten en effecten te lenen en uit te lenen, te kopen en te verkopen, met behulp van een volledig gedecentraliseerd netwerk en protocollen, vrij van centrale banken, makelaars of derden. Dergelijke instellingen en infrastructuur worden vervangen door onherroepelijke en onverbiddelijke software en door “code as law”. Gebruikers en hun tegenpartijen communiceren op hun eigen voorwaarden en verlenen toestemming aan degenen met wie ze willen samenwerken. 

Er blijven enorme obstakels bestaan ​​bij het opbouwen van vertrouwen – niet alleen in de technologie zelf, maar ook in de mensen die het programmeren. We blijven echter barrières zien doorbreken door het effectieve gebruik van blockchain-technologie en cryptocurrencies. DeFi zal in toenemende mate invloed hebben op de gevestigde financiële netwerken en systemen die onze monetaire systemen domineren. De tools om de toekomst van financiën op te bouwen, liggen binnen ons bereik.

Bekijk ons ​​meest recente DeFi User Research Report voor meer bevindingen. 

DeFiIndustry Insight Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me