blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogEnterprise Blockchain

Wat is de digitale valuta van de centrale bank van de detailhandel?

Sleutelprincipes van retail CBDC en de stand van zaken met betrekking tot de acceptatie van blockchain door de centrale bank over de hele wereld. door Matthieu Saint Olivejuni 8, 2020Geplaatst op 8 juni 2020

wat is cbdc hero


Als u innovaties op het gebied van financiën en cryptocurrency volgt, heeft u misschien een buitensporige hoeveelheid geruchten gehoord over het concept van Central Bank Digital Currencies (CBDC). Maar het is soms best moeilijk te begrijpen welke centrale banken het verst zijn bij het creëren van een CBDC en wat de belangrijkste ontwerpprincipes zijn die ze overwegen. Het doel van dit bericht is om de belangrijkste principes van retail CBDC te introduceren en enkele concrete voorbeelden te delen van hoe verschillende centrale banken over de hele wereld van plan zijn om de technologie te implementeren.

Een korte geschiedenis van betalingen

Geld is een cruciaal ingrediënt voor economische activiteit en de fysieke vorm ervan hangt nauw samen met de behoeften van de gebruikers. Dat is de reden waarom geld voortdurend is geëvolueerd sinds de meest primitieve vormen van de prehistorie (schelpen, kralen) tot de meest recente vormen (contant geld, banktoepassingen), na een continu proces van dematerialisering. In de afgelopen jaren heeft de opkomst van op internet gebaseerde producten en diensten geleid tot een paradigmaverschuiving, waarbij de transacties van de wereld evolueren naar een digitaal verbonden economie. De groei van de digitale betaalmiddelen is duidelijk gecorreleerd met de afname van de bruikbaarheid van contanten in onze digitale economie. Bedrijven zoals PayPal, Stripe, Ant Financial en Revolut zijn naar voren gekomen als marktleiders en hebben geprofiteerd van deze verschuiving naar online en digitale handel.

Meer recentelijk hebben we de opkomst gezien van nieuwe innovaties in de betalingssector. Het begon met Bitcoin en vervolgens stablecoins gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain zoals Tether (USDT) met miljarden dollars die elke dag worden verhandeld. Vorig jaar kondigde Facebook de ambitie aan om de geld- en betalingssector te betreden met het Libra-project: een wereldwijde stablecoin die volgens hen de financiële inclusie zou verbeteren in regio’s waar mensen Facebook kunnen gebruiken, maar nog steeds geen bankrekening hebben..

Omdat het kernmandaat van centrale banken het verzekeren van monetaire en financiële stabiliteit is, hebben de innovatie van blockchain- en stablecoin-technologieën deze instellingen gedwongen te beoordelen of de transformatie van de betalingssector al dan niet een risico inhoudt. Een van de voorgestelde oplossingen is dat centrale banken een alternatief bieden voor particuliere digitale betaalmiddelen, met een digitale vorm van contant geld. Dit is wat we Central Bank Digital Currencies noemen.

consensys plexus pictogram rond Download onze whitepaper “Centrale banken en de toekomst van digitaal geld”. Downloaden

Wat is het geld van de centrale bank vandaag??

De meest herkenbare vorm van geld van de centrale bank is contant geld, dat door het grote publiek kan worden gebruikt en meestal wordt gebruikt voor transacties met een kleinere waarde. De andere vorm van centralebankgeld is een wettig betaalmiddel uitgegeven door een centrale bank dat een vordering op de centrale bank vertegenwoordigt. Dit verschilt van commerciële bankgeld, dat een vordering op de commerciële bank vertegenwoordigt. Qua waarde wordt geld van de centrale bank echter meestal gebruikt door financiële instellingen voor interbancaire afwikkeling. Simpel gezegd betekent het dat financiële instellingen een bankrekening hebben bij de centrale bank, terwijl jij en ik (als individuen) dat niet kunnen. Die accounts worden al digitaal beheerd en maken realtime transacties mogelijk met systemen die Real Time Gross Settlement (RTGS) worden genoemd. Zo heet het Europese RTGS-systeem Doel 2.

De twee soorten CBDC

Net als vorderingen in contanten en commerciële banken tegen de centrale bank, zijn er twee hoofdtypen CBDC die over de hele wereld worden overwogen:

 • Groothandel CBDC: dit soort valuta zou door financiële instellingen worden gebruikt om financiële activa te kopen en verkopen en zou de RTGS-systemen vervangen.
 • Detailhandel CBDC: dit soort valuta zou worden gebruikt om dingen te betalen, om geld naar vrienden en familie te sturen en mogelijk om stimuleringsmaatregelen en subsidies van de overheid te ontvangen.

Voor de reikwijdte van deze post zal ik me alleen concentreren op retail CBDC, wat vergelijkbaar is met een digitale vorm van contant geld. Vanaf nu wordt de term “CBDC” gebruikt om een ​​”retail CBDC” te beschrijven.

De belangrijkste principes van Retail CBDC

Hoewel er veel ontwerpmogelijkheden zijn voor een retail-CBDC, zijn de meeste centrale banken over de hele wereld het eens over de volgende kernprincipes:

 • Een CBDC zou een nieuwe vorm van centralebankgeld zijn, uitgegeven en gecontroleerd door de centrale bank. Het CBDC-aanbod wordt bepaald door het monetaire beleid en gecontroleerd door de centrale bank. 
 • CBDC is een verplichting op de balans van de centrale bank (in tegenstelling tot commerciële bankgeld dat een vordering op een commerciële bank is).
 • Een CBDC moet door alle burgers, ondernemingen en overheidsinstanties worden geaccepteerd als betaalmiddel, wettig betaalmiddel en veilige opslag van waarde. 
 • Een CBDC wordt gedistribueerd tegen een één-op-één pariteit met relevante fiat door de centrale bank, en zou naadloos en vrij inwisselbaar moeten zijn tegen commerciële bankgeld en contanten.
 • Consumenten zouden geen bankrekening nodig hebben om een ​​CBDC te verkrijgen en te gebruiken.
 • CBDC moet worden gebouwd op een open infrastructuur om particuliere bedrijven in staat te stellen innovatieve producten en diensten te bouwen. 
 • De transactiekosten zouden lager moeten zijn dan bij de huidige systemen.

Volgens de Bank for International Settlements, meer dan 80% van de centrale banken zijn bezig met wat werk op CBDC. China, Zweden, Cambodja, de Bahama’s en Oost-Caribisch gebied behoren tot de meest geavanceerde initiatieven van CBDC voor de detailhandel. Ze voeren live pilots uit en de meeste zijn van plan om tegen het einde van 2021 live te gaan. Ook kondigt een andere centrale bank om de paar weken een plan aan om een ​​CBDC-pilot te starten. De meest recente landen zijn onder meer de Nederland en Zuid-Korea. Van die centrale banken zijn echter niet alle van plan om live te gaan met CBDC. Een aantal van hen, zoals de Bank of Canada en de South African Reserve Bank, hebben uitgelegd dat ze deze pilots starten om de kansen en risico’s van een CBDC goed in te schatten en zo nodig klaar te staan ​​om een ​​CBDC uit te geven..

cbdc adoptie

Hoe verschillende landen CBDC implementeren

Hoewel een aantal centrale banken de komende jaren waarschijnlijk een CBDC zullen uitgeven, is het vrij zeker dat ze niet precies hetzelfde zullen zijn. Er zijn veel ontwerpopties die afhankelijk zijn van de nationale context en vragen zoals: 

 • Wordt er contant geld gebruikt? 
 • Zijn mensen gehecht aan de privacy die contant geld biedt?? 
 • Wordt het geld van de commerciële bank als veilig beschouwd?? 
 • Wat is het niveau van financiële inclusie? 

Bij de lopende initiatieven kunnen we al enkele verschillen waarnemen. Het project met de naam ‘Zand dollar”Op de Bahama’s is ontworpen om inwoners gemakkelijker toegang te geven tot financiële diensten in het licht van economische moeilijkheden als gevolg van de schade van orkaan Dorian aan de financiële infrastructuur. Daarom stellen ze het publiek in staat om de CBDC-portemonnee te gebruiken zonder enige bankrekening en zonder om een ​​gebruikersidentificatie te vragen voor kleine bedragen. Ze zijn van plan om eind dit jaar al live te gaan. 

Het doel van China is anders. Ze werken sinds 2014 aan het Digital Currency and Electronic Payment (DCEP) -project om te concurreren met de dominantie van de dollar als wereldwijde reservevaluta, als onderdeel van hun bredere Belt and Road-strategie. Er zijn lopende pilots in 4 steden en 20 particuliere bedrijven, waaronder McDonald’s en Starbucks, maken deel uit van het experiment. Blijkbaar gebruikt het Chinese CBDC geen blockchain, maar gebruikt het enkele van zijn belangrijkste componenten, zoals asymmetrische cryptografie en slimme contracten. 

Zweden heeft een unieke economische positie: het is het minst contante land ter wereld met slechts 1% van het bbp in contanten, vergeleken met 11% voor de eurozone. De afname van het gebruik van contant geld in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat sommige handelaren het als betaalmiddel hebben geweigerd omdat het te duur was. Ze zijn nog niet van plan om live te gaan, maar worden nog steeds vaak omschreven als een van de meest geavanceerde initiatieven.

De Bank of England heeft nog geen technologie voor CBDC gebouwd, maar ze hebben een zeer grondige publicatie gepubliceerd Discussie papier. Ze beschrijven een mogelijk architectuurontwerp dat is gebaseerd op een publiek-privaat platformmodel. Het concept is dat CBDC, als de opslag van waarde, zou worden verantwoord op een kerngrootboek beheerd door de centrale bank, die een private en goedgekeurde blockchain zou kunnen gebruiken. Hoewel het centrale grootboek de eenvoudigste betalingsfunctionaliteiten zal bieden, zouden sommige geautoriseerde privébedrijven gebruikersvriendelijke interfaces bieden om de CBDC te gebruiken, maar zullen ze ook aanvullende diensten bieden, zoals leningen en rentedragende spaarrekeningen. Dit partnerschap tussen de centrale bank en commerciële banken zou betekenen dat een CBDC niet alleen een betrouwbare en efficiënte betalingsinfrastructuur zal bieden, maar ook digitale innovatie van particuliere bedrijven zal stimuleren..

Wat als de centrale banken over de hele wereld, afgezien van de nationale CBDC’s die worden getest, zouden samenwerken om gemeenschappelijke standaarden voor CBDC op te stellen? Dergelijke mondiale normen zouden de interoperabiliteit tussen die centralebanksystemen vereenvoudigen, waardoor de kosten en complexiteit van grensoverschrijdende betalingen aanzienlijk zouden verminderen. Er zijn een aantal initiatieven op deze weg, waaronder de nieuwe van de Bank for International Settlements centrale bankgroep, samen met zes andere centrale banken die eerder dit jaar een werkgroep hebben gevormd om gedeelde standaarden te onderzoeken. Helaas staat dit initiatief nog steeds op zichzelf en is er nog geen informatie openbaar gedeeld over de resultaten.

Hoe CBDC een gamechanger wordt voor retailbetalingen

Ik denk dat het duidelijk is dat we in de komende jaren een aantal CBDC’s “echt” over de hele wereld zullen zien worden uitgegeven. Hoewel de meeste mensen zich tegenwoordig concentreren op het uitzoeken wie de eerste centrale bank zal zijn die een CBDC uitgeeft, denk ik dat we beter moeten kijken naar “wie zal de beste bouwen?” Welke CBDC het spel echt zal veranderen op het gebied van retailbetalingen?

Naar mijn mening heeft een CBDC het potentieel om een ​​echte gamechanger te zijn voor de betalingssector als aan één voorwaarde is voldaan: de digitale valuta van de centrale bank moet worden gebouwd als een open en gedeelde infrastructuur zodat de particuliere sector er gemakkelijk bovenop kan bouwen . Het moet open, transparant en toegankelijk zijn, want niemand wil silosystemen meer bouwen en gebruiken! Daarom raad ik de centrale banken over de hele wereld ten zeerste aan om aandacht te besteden aan de grote transformaties die plaatsvinden met de openbare blockchain-ecosystemen, in het bijzonder Ethereum, en de moed te vinden om een ​​vergelijkbare open infrastructuur te bouwen die digitale innovatie bevordert. Laten we de voordelen van decentralisatie omarmen in combinatie met het rotsvaste vertrouwen van centrale banken!

Bekijk ons ​​webinar over CBDC en Stablecoins

Lees wat CBDC’s betekenen voor de toekomst van geld. Bekijk CBDC Industry Insight Betalingen Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

Inleiding tot tokenisatieWebinar

Inleiding tot tokenisatie

De toekomst van digitale activa en defiWebinar

De toekomst van financiën: digitale activa en deFi

Wat is Enterprise EthereumWebinar

Wat is Enterprise Ethereum?

Centrale banken en de toekomst van geldWit papier

Centrale banken en de toekomst van geld

Komgo Blockchain voor Commodity Trade FinanceCase Stud

Komgo: Blockchain voor Commodity Trade Finance

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me