blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogCodefi Betalingen

Wat onthullen de recente CBDC-pilots van ConsenSys over hoe centrale banken digitale valuta op Ethereum benaderen?

Groothandel versus detailhandel? Levering versus betaling? We onderzoeken de ontwerpverwachtingen en technische benaderingen van vier recente ConsenSys CBDC-pilots. Door Matthieu Saint Olive, James BeckDecember 1, 2020Geplaatst op 1 december 2020

CBDC's op Ethereum


Toen ConsenSys zijn whitepaper, “Centrale banken en de toekomst van digitale valuta” publiceerde op het World Economic Forum in januari 2020, was de achtergrond een dramatische verschuiving in de mechanica van geld. Sindsdien is deze verschuiving alleen maar groter geworden, beide bij particuliere uitgiften stablecoins bijna verdubbeld marktkapitalisatie tot $ 23 miljard USD, en de COVID-19-pandemie die de technologische veranderingen in de manier waarop geld beweegt, versnelt. Als 2019 het jaar was waarin centrale banken serieus begonnen te reageren op de uitdaging van privaat uitgegeven digitale valuta als gevolg van de introductie van Facecbook’s Libra, dan is het verhaal van 2020 dat centrale banken nu zeer actief grootschalige en retail CBDC’s bestuderen en testen.. 

China’s Digital Currency and Electronic Payments System (DCEP) is een van de meest geavanceerde grootschalige digitale valuta’s ter wereld, met live tests in vier grote steden. De Bahama’s en Cambodja waren de eerste landen die digitale valuta gebruikten in hun financiële infrastructuur. Vorige week, president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde gesignaleerd dat haar instelling binnen enkele jaren een digitale valuta zou kunnen creëren, en dat beleidsmakers van plan zijn om medio 2021 te beslissen of ze zich voorbereiden op een mogelijke lancering. En als u de afgelopen maand ConsenSys-nieuws hebt gevolgd, hebben we vier afzonderlijke CBDC-projecten aangekondigd met de Hong Kong Monetary Authority, Société Générale – Forge, de Bank of Thailand en de Australian Reserve Bank..

De economische en politieke beweegredenen voor het uitgeven van digitale valuta van centrale banken kunnen sterk verschillen per rechtsgebied. China’s hoofd van het onderzoek naar digitale valuta van de centrale bank, Mu Changchun, onlangs zei dat China’s DCEP’s, “gecentraliseerd beheer goed zal zijn om te vechten tegen cryptocurrencies en wereldwijde stablecoins”, en een voormalige gouverneur van de centrale bank beweerde dat een digitale yuan voor consumenten zou kunnen “stop de dollarisering van de VS..”De Bank of International Settlements aangeduid dat COVID-19 heeft geleid tot “nieuwe betalingsregelingen van de overheid tot persoon” die de verschuiving naar digitale betalingen verder hebben versneld. Van de centrale banken waarmee ConsenSys in overleg is geweest, betekent deze versnelling dat niet alleen expertise nodig is in de snel veranderende industrie van de digitalisering van geld, maar dat elk nieuw aangenomen systeem kan samenwerken met bestaande financiële belanghebbenden en het betalingsverkeer kan verbeteren. Centrale banken proberen nu te begrijpen hoe gedecentraliseerde grootboektechnologieën in de praktijk werken, wat hun respectieve afwegingen zijn en of ze al dan niet voldoen aan hun behoeften en vereisten. Met andere woorden, ze zijn klaar om hun handen vuil te maken. 

cdbc banking uitgelicht

In dit artikel verkennen we de vier recente ConsenSys CBDC-pilots; hun ontwerpverwachtingen en technische benaderingen. Hoewel we u dringend verzoeken om onze CBDC-whitepaper te lezen en Codefi Payments te bekijken voor een meer gedetailleerde analyse van hoe een CBDC kan worden ontworpen en gebouwd op Ethereum-technologie, is deze blogpost bedoeld om te verduidelijken of de pilots zijn groothandel (effectenafwikkeling tussen financiële instellingen), kleinhandel (gebruikt door het grote publiek), en de specifieke problemen die ze proberen op te lossen, zoals levering versus betaling, of grensoverschrijdend deviezen. 

Monetaire Autoriteit van Hong Kong

ConsenSys kondigde op 25 september aan te gaan werken aan een tweede implementatiefase van een Hong Kong – Thailand grensoverschrijdend CBDC-project. Voor de eerste fase in mei 2019 startten de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) en de Bank of Thailand (BOT) Project Inthanon-LionRock om de toepassing van een centrale bank digitale valuta (CBDC) voor grensoverschrijdende betalingen te bestuderen. De tweede fase zal het gebruik van CBDC verder bestuderen om problemen op te lossen zoals hoge kosten, inefficiënties en vertragingen bij grensoverschrijdende betalingen.. 

Voortbouwend op pijnpunten en actuele businesscases, ontwierp de eerste fase van de proof of concept een grensoverschrijdend netwerk, waar geldoverdrachten onmiddellijk plaatsvinden op peer-to-peer-basis. Het ontwerp maakt het mogelijk om valutaprijzen (FX) te ontdekken en maakt on-demand FX-conversie en FX-afwikkeling in een atomair systeem mogelijk betaling tegen betaling (PvP).  Volgens de Bank of International Settlements, PvP is “een afwikkelingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de definitieve overboeking van een betaling in de ene valuta plaatsvindt als en alleen als de definitieve overmaking van een betaling in een andere valuta of valuta’s plaatsvindt.” 

Het proof of concept richt zich uitsluitend op CBDC als een betalingsinstrument voor mogelijke toepassingen bij handelsafwikkeling en grensoverschrijdende kapitaalmarkttransacties, en omvat alleen groothandel deelnemers, zoals banken, niet-bancaire financiële instellingen en grote ondernemingen. De twee autoriteiten zijn ook van plan het prototype van het grensoverschrijdende netwerk te verbeteren om CBDC’s van andere centrale banken in de regio te ondersteunen. Ze zullen binnenkort banken en grote bedrijven in processen brengen met behulp van daadwerkelijke handelstransacties. 

Bank of Thailand

Op 28 oktober kondigde ConsenSys aan dat het zich bij de Bank of Thailand om een kleinhandel Central Bank Digital Currency (CBDC) -project, naast Siam Cement Group (SCG) en Digital Ventures (DV). In tegenstelling tot de HKMA proof of concept, is een retail CBDC een valuta die door het grote publiek kan worden gebruikt, zoals contant geld en China’s DCEP. Wholesale CBDC’s worden daarentegen alleen door toegelaten instellingen gebruikt als afwikkelingsactiva op de interbancaire markt. 

De Bank of Thailand CBDC zal draaien op een Hyperledger Besu-netwerk met privévergunning en zal worden ontworpen om te voldoen aan zowel de functionele als niet-functionele vereisten van een retail-CBDC. Een van de businesscases zal het gebruik testen van een CBDC op B2P, Blockchain-oplossing voor Procure-to-Pay, ontwikkeld door Digital Ventures, om commerciële transacties te simuleren, inkoop, het plaatsen van facturen en geautomatiseerde betalingen te ondersteunen. Bij de verkenning zal CBDC worden getest en uitgegeven met een ERC-20-standaard, de meest geaccepteerde tokenstandaard ter wereld, die de uitgifte van digitale activa en overdrachten tussen netwerkdeelnemers mogelijk maakt. In samenwerking met Thailand-partner Atato zal ConsenSys een oplossing ondersteunen met behulp van zijn Enterprise Ethereum-stack, inclusief Codefi en MetaMask als een gebruiker gerichte portemonnee. 

Generale Maatschappij – Forge

Ook op 28 oktober, Societe Generale – Forge, het digitale grootboektechnologieplatform van de Societe Generale Group, koos ConsenSys voor het leveren van technologie en diensten als onderdeel van de lopende pilotactiviteiten van de Central Bank Digital Currency (CBDC). In 2019 heeft Société Générale – Forge uitgegeven een gedekte obligatie van € 100 miljoen ($ 112 miljoen) op de openbare Ethereum-blockchain, en in 2020 een obligatie van € 40 miljoen uitgegeven, verrekend met een CBDC als een gezamenlijk project met de Banque de France. 

ConsenSys zal technologie en expertise leveren aan Societe Generale – Forge, met bijzondere aandacht voor CBDC-uitgifte en beheer, levering versus betaling, en interoperabiliteit tussen de grootboeken. In dit geval beschrijft levering versus betaling het langdurige proces van het afstemmen van deposito’s en transacties tussen centrale banken en financiële instellingen, dat doorgaans twee dagen in beslag neemt.. 

Reserve Bank of Australia

Op 1 november heeft de Reserve Bank of Australia aangekondigd een samenwerkingsproject om het mogelijke gebruik en de implicaties van een groothandel CBDC in samenwerking met Commonwealth Bank of Australia, Nationale Bank van Australië, In Australië gevestigde financiële dienstverlener Eeuwigdurend, en ConsenSys. Het project omvat de ontwikkeling van een POC voor de uitgifte van een getokeniseerde vorm van CBDC die kan worden gebruikt door deelnemers op de groothandelsmarkt voor de financiering, afwikkeling en terugbetaling van een gesyndiceerde lening met tokenized op Ethereum, specifiek met behulp van ConsenSys Quorum, Codefi Assets, en Codefi Orchestrate. 

Net als de pilot met Societe Generale – Forge, onderzoekt het project de implicaties van ‘atomaire’ levering versus betaling afwikkeling op een DLT-platform, privé transacties, evenals andere potentiële programmeer- en automatiseringsfuncties van getokeniseerde CBDC en financiële activa. Michele Bullock, assistent-gouverneur (financieel systeem) van de Reserve Bank of Australia zei: “Met dit project willen we de implicaties van een CBDC voor efficiëntie, risicobeheer en innovatie bij transacties op de financiële groothandelsmarkt onderzoeken.” Het project zal naar verwachting eind 2020 worden afgerond en de partijen zijn voornemens om in de eerste helft van 2021 een rapport over het project en de belangrijkste bevindingen te publiceren..

De CBDC-aanpak van ConsenSys

Elk van deze proofs of concept toont aan dat centrale banken in 2020 geïnteresseerd zijn in het ontvangen van expertise en ondersteuning van de private sector. Ze zijn ook geïnteresseerd in het testen van concrete use-cases die aanzienlijk zullen bijdragen aan de efficiëntie en middelen die nodig zijn om activa over te dragen en rekeningen te reconciliëren, zoals de Reserve Bank of Australia en Société Générale – Forge die zich richten op het gebruik van CBDC’s voor de afwikkeling van digitale effecten. 

Het CBDC-aanbod van ConsenSys is gebaseerd op ConsenSys Quorum, dat onlangs werd overgenomen van JP Morgan. Quorum is een open-source Ethereum-client, geoptimaliseerd voor ondernemingen en instellingen die machtigingsmogelijkheden, onmiddellijke finaliteit, privacy- en bewakingsmogelijkheden en Enterprise-ondersteuning nodig hebben. ConsenSys Quorum is milieuvriendelijk omdat het geen gebruik maakt van het Proof-of-Work (PoW) consensusalgoritme, maar een Proof of Authority (IBFT). ConsenSys Quorum is gebruikt door een derde van blockchain-projecten wereldwijd, inclusief 25 van ‘s werelds grootste banken en 400 instellingen wereldwijd. Ondanks dat blockchain een opkomende technologie is, blijkt Enterprise Ethereum het meest geadopteerde en beproefde platform te zijn, en belangrijker nog, het heeft organisch de grootste ontwikkelaarsgemeenschap aangetrokken. In het afgelopen jaar laten de vorderingen in openbare Ethereum, namelijk private stablecoins en decentralized finance (DeFi) zien dat de technologie volwassen genoeg is om te voldoen aan de behoeften en vereisten van centrale banken, als het gaat om veiligheid, betrouwbaarheid, privacy en schaalbaarheid. Verwacht wordt dat tegen het einde van 2020 $ 1T aan openbare activa zal worden verrekend op openbare Ethereum.

De voordelen voor groothandel CBDC gebouwd op Ethereum omvat onmiddellijke afwikkeling, verbeterde monetaire controles, vereenvoudigde distributie en operationele efficiëntie. De afwikkeling van interbancaire betalingen elimineert de gevaren van nachtelijke verwerking en verkleint de tegenpartijrisico’s bij grensoverschrijdende overmakingen. Met programmeerbare digitale activa kunnen centrale banken meer controle hebben over de geldhoeveelheid en belastingen op transacties. Centrale banken kunnen overheidsmiddelen ook rechtstreeks aan geautoriseerde entiteiten verstrekken, de bankinfrastructuur stroomlijnen en eindgebruikers concurrerende tarieven bieden. Kleinhandel CBDC’s gebouwd op Ethereum effenen de weg voor een snel, goedkoop, universeel toegankelijk peer-to-peer betalingssysteem. Ze kunnen de financiële toegankelijkheid vergroten met behulp van digitale valuta die via mobiele apparaten kunnen worden gedistribueerd en mensen in afgelegen gebieden bereiken met beperkte toegang tot banken en fysiek contant geld. Op netwerkniveau kunnen we ConsenSys Quorum of Hyperledger Besu gebruiken, en aan de front-end applicatiezijde biedt Codefi Payments een eenvoudig te gebruiken platform voor uitgifte, interbancaire betalingen en overboekingen, liquiditeitsbeheer, identity onboarding en analyse..  

Codefi Betalingen CBDC

Hoewel CBDC-benaderingen nog nieuw zijn, stelt elk van deze projecten de vraag: hoe ziet een economie die een CBDC gebruikt op een goedgekeurde versie van Ethereum eruit? Hoe werkt deze nieuwe architectuur samen met commerciële banken en betalingsdienstaanbieders? Wat is de impact op de economie? Het gaat er niet alleen om dat een bank een tokenized bond op een blockchain kan uitgeven; het gaat om het op grote schaal mogelijk maken van privétransacties, het onboarding van gevestigde financiële instellingen en het kunnen verbinden tussen blockchain-gebaseerde en traditionele betalingsrails. 

En toch zijn elk van deze pilots leerreizen voor de centrale banken en de private sector samen. We verwachten niet dat een van deze pilots zal leiden tot een overhaast aankondigingsplan om op korte termijn live te gaan. Op dit punt willen de meeste centrale banken gewoon klaar staan ​​om indien nodig een CBDC uit te geven. De meesten van hen zijn van plan hun bevindingen te delen met andere centrale banken, betalingsdienstaanbieders en technologiebedrijven. Dit zal de hele CBDC-onderzoeksgemeenschap en technologiespecialisten helpen om te verbeteren wat anderen hebben gedaan. Bij ConsenSys denken we dat blockchains een boeiende architectuur bieden, niet alleen voor hoe geld beweegt, maar ook voor welke soorten nuttige toepassingen op diezelfde rails kunnen worden gebouwd.. 

CBD Centrale Bank digitale valuta DLTE Enterprise Blockchain Nieuwsbrief Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me