Witboek: Billijke toewijzing van openbare goederen via op tokens gebaseerde markten

blog 1NieuwsOntwikkelaarsEnterpriseBlockchain ExplainedEvenementen en conferentiesPersNieuwsbrieven

Abonneer op onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Wij respecteren uw privacy

HomeBlogEnterprise Blockchain

Witboek: Billijke toewijzing van openbare goederen via op tokens gebaseerde markten

Economische waarde en billijke distributie ontgrendelen via op tokens gebaseerde markten door ConsenSys21 november 2019Geplaatst op 21 november 2019

Billijke toewijzing van publiek goed en het ontsluiten van economische waarde via op tokens gebaseerde markten

Wat zou er gebeuren als we een veel grotere verscheidenheid aan publieke goederen zouden beschouwen als vatbaar voor marktgebaseerde prijsvorming, bijvoorbeeld door de manier waarop goederen zoals goud of aardolie worden verhandeld op zowel spot- als termijnmarkten??

Andreas Freund (The Blockchain Swiss Army Knife, ConsenSys) en Lewis Cohen (Mede-oprichter, DLx Law) een nieuwe kijk op de rechtvaardige toewijzing van publieke goederen door middel van tokenisatie. Dit witboek introduceert een nieuwe, eerlijke methode om onzuivere openbare goederen die een zekere mate van schaarste met zich meebrengen, te symboliseren.

Natuurlijk voorkomende openbare goederen (bijv. Water, bossen, stranden) worden vaak gezien als ‘gratis’ openbare voorzieningen – iets met een vrijwel onbeperkte voorraad dat kan worden verbruikt zonder directe economische kosten. 

We worden allemaal beschouwd als de “eigenaren” van deze openbare goederen. In de meeste gevallen verwachten we niet dat ze voor hun verbruik zullen worden “in rekening gebracht”. Omdat we deze publieke goederen vaak als overvloedig beschouwen, denken we niet na over hun werkelijk beperkte aanbod of de noodzaak om een ​​eerlijke toegang en eerlijke toewijzing te bieden.. 

Hoewel algemeen wordt erkend dat veel door mensen gemaakte openbare goederen, zoals snelwegen, luchthavens en bibliotheken, economische kosten met zich meebrengen, wordt er weinig nagedacht over de doeltreffendheid van kostendekkingsregelingen.. 

Pure versus onzuivere openbare goederen

 • In de economie is een publiek goed een goed dat zowel niet-uitsluitbaar als niet-rivaliserend is. Economen verdelen publieke goederen verder in ‘puur’ en ‘onzuiver’.
 • Een ‘puur’ openbaar goed is er een waarbij iemands consumptie van het goede op geen enkele manier invloed heeft op de gelegenheid van anderen om hetzelfde goed te consumeren en waarbij individuen elkaar in de praktijk niet de mogelijkheid kunnen ontzeggen om het goede te consumeren..
 • Een voorbeeld van een ‘puur’ publiek goed is straatverlichting: het genieten van de een van de verlichte straat doet op geen enkele manier afbreuk aan datzelfde genot van anderen. Evenzo is het voor sommige individuen niet mogelijk om een ​​straat te verlichten en anderen uit te sluiten.
 • Wat ons hier interesseert zijn ‘onzuivere’ publieke goederen – die waarbij de consumptie door één persoon in ieder geval tot op zekere hoogte een negatieve invloed heeft op het vermogen van anderen om dat te doen (d.w.z. er is een zekere mate van schaarste). 

Uitdagingen met de huidige vergoedingenstructuur voor onzuivere openbare goederen

 • Door vele factoren is het moeilijk om een ​​markt te construeren voor veel onreine publieke goederen.
 • Er zijn economische kosten aan verbonden en de toegang is beperkt (niet iedereen kan een park bezoeken, zonnebaden op een strand of tegelijkertijd een drukke binnenstad betreden).
 • Bovendien beperken veel praktische fricties hoe beschikbare middelen worden toegewezen en hoe kosten kunnen worden terugverdiend.
 • Als gevolg hiervan kan de werkelijke economische waarde van onzuivere openbare goederen en hun optimale gebruik moeilijk te bepalen zijn. 
 • Vergoedingen voor toegang tot en onderhoud van openbare goederen, of het nu gaat om tolgelden of toegangsprijzen, zijn meestal gestructureerd als vaste bedragen die niet de complexe dynamiek van zowel vraag als aanbod weerspiegelen.
 • Tot voor kort ontbrak het ons aan de technologische middelen om markten de kostentoerekeningsproblemen van publieke goederen op schaal te laten aanpakken.
 • ConsenSys blockchain in de toewijzing van openbare goederen wp cta


  Een marktgebaseerde prijsarchitectuur voor onzuivere publieke goederen

  • We zullen het voorbeeld van congestiebeprijzing in een stedelijke stad gebruiken om marktgestuurde prijzen voor onzuivere goederen te illustreren.
  • Prijsstelling voor congestie is een leerzaam voorbeeld van een “onzuiver” publiek goed. Er is een eindig aantal voertuigen dat veilig een geografisch gebied op een bepaald moment kan bezetten (schaarste), en met enige moeite kan de toegang tot dat gebied worden beperkt of op zijn minst worden waargenomen (uitsluitbaarheid).
  Token-model, distributie en gebruik

  Potentiële modellen voor marktgebaseerde congestieprijzen zijn eenvoudig te construeren: 

  • Elke inwoner van een stad krijgt gratis een eindig aantal digitale toegangsbewijzen voor het drukke gebied. In deze oefening zeggen we eenvoudigheidshalve één toegangsbewijs per dag voor een jaar. Laten we deze bonnen ‘tokens’ noemen – deze term zal bekend voorkomen, gezien de manier waarop systemen voor openbaar vervoer in het verleden fysieke tokens hebben gebruikt.
  • Die tokens zijn geldig voor een afgesproken periode (bijvoorbeeld een jaar) en er worden periodiek nieuwe tokens uitgegeven aan in aanmerking komende burgers.
  • Elke bestuurder van een voertuig moet betalen (d.w.z. overstappen naar de gemeente), zeg maar één token, bij het binnenrijden van de congestiezone van de stad gedurende bepaalde uren van de dag. Het toegangsrecht van het token vervalt zodra de bestuurder en het voertuig de congestiezone verlaten.
  • Tokens worden vernietigd zodra ze zijn gebruikt.
  • Bestuurders van voertuigen kunnen een of meer tokens kopen op een open marktplaats.
  • Tokenprijzen worden op de markt vastgesteld op basis van vraag en aanbod (misschien in ieder geval in eerste instantie met door de overheid vastgestelde minimum- en maximumprijzen).
  • Algoritmische tools kunnen worden ontwikkeld om reizigers die toegang nodig hebben, maar zonder tokens, aankopen te vereenvoudigen door vooraf parameters in te stellen op verschillende voorkeuren (bijv. Kosten minimaliseren, zoveel mogelijk vooruit plannen, prioriteit geven aan reisflexibiliteit, enz.).
  • Het token kan alleen worden gebruikt om toegang te krijgen tot de congestiezone van de stad en niets anders. 
  • De stad behoudt zich het recht voor om extra tokens uit te geven als een “veiligheidsklep” als de vraag naar tokens op een bepaald punt aanzienlijk groter is dan het aantal tokens. Door aanvullende tokens te slaan, wordt het potentieel van buitensporige “prijsstijgingen” vermeden – vergelijkbaar met wat aanbieders van ritdelen gebruiken om bestuurders te stimuleren om online te komen om het aanbod van bestuurders te vergroten wanneer de vraag naar ritten het aanbod aanzienlijk overtreft. We erkennen dat een volledig ongecontroleerde markt ongewenste prijsverstoringen op korte termijn kan veroorzaken. Deze verstoringen zouden centraal moeten worden beheerd via een derde partij, zoals een gemeentelijke instantie die onderworpen is aan passend toezicht en transparantie, of programmatisch via regels die in het uitwisselingsprotocol zijn ingebed. Dit is een belangrijk punt met verstrekkende gevolgen, en we zullen het in meer detail bespreken wanneer we de economische en sociale implicaties van ons model onderzoeken.

  Aangezien onzuivere openbare goederen per definitie een zekere mate van schaarste hebben, kunnen ze duur worden om er toegang toe te krijgen. Als er een marktplaats voor die toegang tot stand komt, kan van sommige marktdeelnemers worden verwacht dat ze proberen het systeem te bespelen om een ​​”oneerlijk” voordeel te behalen, zoals in bijna alle open marktplaatsen te zien is. We zullen voorbeelden bespreken van mogelijk kwaadaardig gedrag van deelnemers en hoe we dit kunnen verminderen zodra we de werking van de markt zelf hebben besproken..

  Congestion Pricing Token Lifecycle Process

  Marktplaatsbeschrijving en dynamiek

  Een marktplaats voor het uitwisselen van deze tokens is eenvoudig voor te stellen:

  • Alle personen die geïnteresseerd zijn in toegang tot de congestiezone, moeten eerst hun identiteit registreren. Het registreren van identiteit kan een eenvoudig proces zijn dat wordt afgehandeld via een mobiele app (voor degenen van buiten de regio die mogelijk voor het eerst binnenkomen). Iedereen zou zich kunnen registreren op de marktplaats. Er zal echter een bepaald niveau van geautomatiseerde ‘ken uw klant’-controles (KYC) zijn, zoals validatie van een creditcard (om tokens te kopen) of verificatie van het lokale nutsaccount van een deelnemer (voor de uitgifte van tokens).
  • Elke geregistreerde deelnemer kon tokens kopen of verkopen op een gebruiksvriendelijke online marktplaats.
  • Biedingen en verzoeken om tokens zouden worden geregistreerd bij de marktplaats en gematcht op basis van de regels die door kopers en verkopers in het bod / vragen zijn ingesteld. Als ze goed zijn opgebouwd, zouden deze transacties in theorie op peer-to-peer-basis kunnen plaatsvinden zonder dat er tussenpersonen van derden nodig zijn.
  • Elke transactie kan worden onderworpen aan een kleine vaste handelsvergoeding die programmatisch wordt ingehouden en die naar de gemeente gaat om het onderhoud van het systeem te ondersteunen.
  • Een verscheidenheid aan andere regels zou kunnen worden geïmplementeerd, zoals een regel die vereist dat geen enkele geregistreerde deelnemer meer dan twee tot drie keer het aantal tokens mag bezitten dat regelmatig aan een persoon wordt uitgegeven. Een dergelijke rol zou symbolische concentraties in de handen van een paar individuen vermijden.
  • Transacties tussen kopers en verkopers kunnen worden afgewikkeld met een stabiele verrekeningsmunt met 100% contant onderpand (de ‘munt’) die is gekoppeld aan bijvoorbeeld de USD (of de EURO, indien in de eurozone, enz.) Om gecompliceerde bankoverschrijvingen tussen individuen.

  De munt zou als volgt werken:

  • Een koper betaalt $ 100 met zijn creditcard om 100 munten te verkrijgen plus transactiekosten, die worden uitgegeven zodra de creditcardbetaling is ontvangen. De eerste betaalde valuta kan worden aangehouden bij een bank of een andere gereguleerde entiteit. De 100 munten kunnen vervolgens worden gebruikt om meer tokens te kopen.
  • Munten kunnen worden geconverteerd naar een relevante fiatvaluta zoals USD, op welk moment een conversievergoeding verschuldigd is. Als alternatief kunnen geregistreerde deelnemers de munten gebruiken om te betalen voor andere diensten of heffingen die eigendom zijn van de stad. Voorbeelden van dergelijke diensten en kosten zijn parkeerboetes, gemeentelijke licentievergoedingen voor bedrijven, energierekeningen of kaartjes voor het openbaar vervoer.
  • Deelnemers kunnen tokens en munten “schenken” aan andere geregistreerde deelnemers. Alleen de standaard handelsvergoeding zou van toepassing zijn op transacties met geschenken. 
  • Marktplaatsvergoedingen etc. moeten in de munt worden betaald.

  De verwachting is dat bij voldoende deelname en liquiditeit in de markt een zeer dynamisch prijsbeeld ontstaat. Als de vraag groot is, zullen de prijzen stijgen, en als de vraag laag is, zullen ze dalen. Deelnemers kunnen een plan bedenken om hun tokens te sparen via ritten en ze op de markt te verkopen met winst, bijvoorbeeld voor een vakantie of andere discretionaire items.. 

  Token Marketplace-mechanica

  Token Marketplace-mechanica

  Om diep in te gaan op de mechanica van tokenmarktplaatsen, verwachte aanvalsvectoren, implementatieoverwegingen en aanbevelingen:

  Download de whitepaper →

  Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste Ethereum-nieuws, bedrijfsoplossingen, bronnen voor ontwikkelaars en meer.Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerkenGids

  Volledige gids voor Blockchain-bedrijfsnetwerken

  Inleiding tot tokenisatieWebinar

  Inleiding tot tokenisatie

  De toekomst van digitale activa en defiWebinar

  De toekomst van financiën: digitale activa en deFi

  Wat is Enterprise EthereumWebinar

  Wat is Enterprise Ethereum?

  Centrale banken en de toekomst van geldWit papier

  Centrale banken en de toekomst van geld

  Komgo Blockchain voor Commodity Trade FinanceCase Stud

  Komgo: Blockchain voor Commodity Trade Finance

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map